Λάδι στη φωτιά, παιχνίδια με δήθεν ανοίγματα για συνάντηση και κατασκοπικές περιπέτειες σερβίρει ο Ερντογάν και κερασάκι οι πολεμικές ιαχές Τσελίκ.
«Πήγε στο Αμερικανικό Κογκρέσο και έκανε μια πολύ φτηνή και δειλή ομιλία που θα μπορούσε να σημαίνει εχθρότητα προς την Τουρκία. Τώρα συνεχίζουν την παρενόχλησή τους εναντίον των αεροπλάνων και των πλοίων μας. Η Τουρκία είναι ένα κράτος μεγάλης διπλωματίας και ειρήνης. Εκείνοι που εργάζονται με τη βούληση της Τουρκίας για ειρήνη πάντα κερδίζουν. Κανείς δεν πρέπει να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε λανθασμένη επιχείρηση, όπως η δοκιμή της δύναμης της Τουρκίας. Ας ρωτήσουν οι Τούρκοι την ιστορία πώς είμαστε αποφασισμένοι όσον αφορά τη γη, τον αέρα και τη Γαλάζια Πατρίδα μας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚP.
Τουρκικά drone πάνω από τα ελληνικά νησιά
Η κλιμάκωση έρχεται με φόντο τη φωτογράφηση με drone των νησιών μας που και αυτή έρχεται μετά την καταγραφή στρατιωτικών φυλακίων και πλοίων μας στα νησιά μας από τουρκικά κανάλια με φουσκών.
«Υπάρχουν στιγμές που η Ελλάδα παραβαίνοντας την διεθνή νομοθεσία μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα που της δόθηκαν από τις ΗΠΑ, σε μη στρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου» υποστήριξε ο Κάαν Τεμελτάς, παρουσιαστής CNNTurk.
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να είναι σε αποστολή σε όλη την Ευρώπη και διαρρέουν υλικό για όποιον ενοχλεί τον Ερντογάν.
«Ο Γκιουβέν, ένας εξόριστος δημοσιογράφος του οποίου τα βίντεο στο YouTube στα οποία μιλά για τη διαφθορά και τις σκοτεινές σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, έχει γίνει στόχος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που αποκάλυψε τη διεύθυνσή του και δημοσίευσε κρυφά τραβηγμένες φωτογραφίες. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι υπήρχαν χιλιάδες πράκτορες της MİT που δρούσαν στη χώρα κατασκοπεύοντας Τούρκους αντιφρονούντες που διέφυγαν από την Τουρκία και κατέφυγαν στη Γερμανία».
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την άσκησης επιστράτευσης, η «Κινητοποίηση 2022» διεξάγεται στο Ερζερούμ. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε και η EFES με συμμετοχή 37 χωρών, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Ως μέρος ενός γενικού σεναρίου, θα πραγματοποιηθούν αμφίβιες επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από πυροβολικό. Οι στόχοι θα χτυπηθούν από οχήματα υποστήριξης επίγειων πυρών, πολεμικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα. Στην EFES-2022, θα διεξαχθούν επίσης Επιχειρήσεις Ειδικών Δυνάμεων, θα εκτεθούν επίσης δυνατότητες ελιγμών πλοίου-στόχου, αερομεταφοράς, μάχης έρευνας και διάσωσης, καθώς και δυνατότητες μάχης σε αστική περιοχή.
Για την Ελλάδα, ο Αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επίσκεψη που φέρνει ακόμα πιο κοντά τα F-35 στην Ελλάδα, την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν τις πτήσεις των bayraktar πάνω από το Αιγαίο και συγκεκριμένα πάνω από τη Σάμο.
Η περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, έρχεται και από την αξιολόγηση των RAFALE, που χαρακτηρίστηκαν ως «initial operational capability».