Να εντάξει άμεσα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία ζήτησαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν οι αποσχιστές μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων δημοψηφισμάτων, με τα ποσοστά να θυμίζουν άλλες εποχές.
Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο Λουχάνσκ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα των λεγόμενων δημοψηφισμάτων που οργάνωσαν οι αποσχιστές στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.
Επί πέντε μέρες σχεδόν 4 εκατομμύρια κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών, που αποτελούν το 15% του εδάφους της Ουκρανίας, ψήφιζαν υπό την κάννη των όπλων. Τα αποτελέσματα θυμίζουν τη σοβιετική εποχή.
Στο Ντονέτσκ το ποσοστό όσων στήριξαν το αίτημα για προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία άγγιξε το 100%, στο Λουχάνσκ, το 99%, στη Ζαπορίζια ξεπέρασε το 93 και στη Χερσώνα το 87%.
Όρθιοι, οι Ρώσοι βουλευτές χειροκρότησαν το αποτέλεσμα.
Παρά τον ενθουσιασμό τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου δεν θα ανακοινώσουν αύριο την προσάρτηση των περιοχών, όπως αναμενόταν αλλά στις 3 και 4 Οκτωβρίου.
«Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει»
Να λάβει σοβαρά υπόψη τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν και να μην τις απορρίπτει ως μπλόφα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα η Άνγκελα Μέρκελ. “Είναι απόδειξη πολιτικής ευφυΐας που συμβάλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών, είπε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.
Στη Ρωσία το υπουργείο Άμυνας καλεί τους επίστρατους να καταταγούν με αυτό το βίντεο και μηνύματα που περιέχουν τα σύμβολα της εισβολής στην Ουκρανία.
Όμως στα σύνορα το καραβάνι όσων δεν θέλουν να πολεμήσουν μεγαλώνει.
Στα σύνορα με το Καζακστάν κάποιοι έστησαν σκηνές από ξύλα και διάφανη μεμβράνη για να προστατευτούν από το κρύο καθώς η αναμονή είναι πολύωρη.
Για να σταματήσει τη φυγή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σταματά την έκδοση διαβατηρίων σε επίστρατους. Μετά τη μεθόριο με τη Γεωργία, οχήματα της στρατολογίας τοποθετήθηκαν και στα σύνορα της Ρωσίας με την Φινλανδία.