Υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέξουν 3 με 4 ώρες την εβδομάδα, που θα γίνει αυτή η εξοικονόμηση.
Για άλλη μια φορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο έμεινε στα χαρτιά. Η ελληνική πρόταση και άλλων 14 χωρών για πλαφόν δεν μπόρεσε να κάμψει τελικά τη Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία, με το θέμα όμως να παραμένει στο τραπέζι, καθώς η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.
Αιχμή του δόρατος των μέτρων που συμφωνήθηκαν η υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%, με τις βαριές βιομηχανίες να αναμένεται να σηκώσουν το βάρος. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέξουν 3 – 4 ώρες την εβδομάδα, που θα γίνεται η εξοικονόμηση.
Oι υπουργοί ενεργείας επιπλέον συμφώνησαν:
– Πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλά λειτουργικά κόστη (180€/MWh)
– Συνεισφορά αλληλεγγύης ύψους 33% από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων
Η Ελλάδα πάντως κατάφερε μια σημαντική συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας με την υπογραφή μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και του Γαλλικού κολοσσού ΤΟΤΑΛ, που προβλέπει την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Νέο άλμα πληθωρισμού
Νέο άλμα του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat διαμορφώθηκε για την Ευρώπη στο 10% τον Σεπτέμβριο και στο 9,1% τον Αύγουστο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έφτασε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 11,2%.
Πρωταγωνιστής της ξέφρενης πορείας του πληθωρισμού η ενέργεια, τα τρόφιμα, αλλά και οι υπηρεσίες.
Η Ελλάδα έχει τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πίσω από Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία.
Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωζώνης 10 από τις 19 εμφανίζουν πια διψήφιο πληθωρισμό.