Το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου συνεχίζει να βρίσκει διχασμένους τους Ευρωπαίους.
Την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα, με την Κομισιόν και κάποια κράτη να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Πρακτικά αυτό που θέλει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες, είναι να κάνουν την Ευρώπη να βάλει ανώτατο όριο στην τιμή που θα αγοράζει φυσικό αέριο.
Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Λουξεμβούργο αντιτίθενται για τρεις λόγους:
– Ενέχει τον κίνδυνο οι χώρες που εξάγουν φυσικό άεριο να διαφωνήσουν με την τιμή που θα θέσει η ΕΕ και συνεπώς να μην πουλήσουν καν, με λίγα λόγια να μείνει η Ευρώπη χωρίς αέριο.
– Δε βοηθά σε τίποτα στον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου που είναι αναγκαίο αυτήν την περίοδο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση
– Ένα ευρωπαϊκό πλαφόν θα διαστρεβλώσει την αγορά και θα στερήσει ενέργεια που χρειάζονται πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.
«Ναι» στο πλαφόν του ρωσικού φυσικού αερίου
Η Κομισιόν λέει όχι στο γενικό πλαφόν αλλά τάσσεται υπέρ του πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο και εδώ υπάρχει αδιέξοδο για διάφορους λόγους:
– Εάν στοχοποιήσουμε μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα διακόψουν πλήρως τις ροές και χρειαζόμαστε έστω και αυτό το λίγο αέριο που παίρνουμε τώρα.
– Θα πρέπει να μπει σε πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και χρειάζεται ομοφωνία: εδώ ο ευρωπαϊκός νότος περιλαμβανομένης της Ελλάδας θα το μπλοκάρει
Επίσης, η Κομισιόν θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο να διαπραγματευτεί η ίδια απευθείας και εκ μέρους όλων των κρατών, όπως έγινε και με τα εμβόλια, με «αξιόπιστους» προμηθευτές όπως η Αλγερία και οι ΗΠΑ, για να εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές.