Στον απόηχο της χθεσινής πολιτικής συμφωνίας των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, η Ελλάδα μαζί με άλλες 4 χώρες καταθέτουν την επόμενη εβδομάδα συγκεκριμένη πρόταση για επιβολή γενικού πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, το πλαφόν συνεχίζει να διχάζει έντονα τους Ευρωπαίους.
Χθες οι Ευρωπαίοι συζήτησαν και συμφώνησαν στα θέματα που υπήρχε κάποιος βαθμός συναίνεσης. Το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου δεν συζητήθηκε εκτενώς διότι σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη «είμαστε μακριά» από μια συμφωνία. Για αυτό την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολώνια θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα.
Πρακτικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η Ευρώπη να βάλει ανώτατο όριο στην τιμή που θα αγοράζει φυσικό αέριο. Δηλαδή να πει εγώ δίνω μέχρι τόσα αλλιώς δεν αγοράζω. Εδώ χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Λουξεμβούργο αντιτίθενται ισχυριζόμενες ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο να διαφωνήσουν με την τιμή που θα θέσει η ΕΕ και συνεπώς να μην πουλήσουν καν, με λίγα λόγια μένουμε χωρίς αέριο.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν λέει όχι στο γενικό πλαφόν αλλά τάσσεται υπέρ του πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, διότι θεωρεί ότι αυτό θα πλήξει την ρωσική οικονομία και την χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Το αντεπιχείρημα σε αυτό είναι ότι το ρωσικό φυσικό αέριο σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 9% των εισαγωγών της ΕΕ συνεπώς το πλήγμα δεν θα ήταν και τόσο ισχυρό. Εδώ και η Αθήνα λέει ηχηρό όχι διότι η Ρωσία θα διέκοπτε πλήρως τη ροή του φυσικού αερίου και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Επίσης η Κομισιόν θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο να διαπραγματευτεί η ίδια απευθείας και εκ μέρους όλων των κρατών – όπως έγινε και με τα εμβόλια – με «αξιόπιστους» προμηθευτές όπως η Αλγερία και οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές.