Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Αναστασία Σιμητροπούλου, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα γεγονότα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, καθώς και για την ενεργειακή κρίση.
Αρχικά οι πολιτικοί τοποθετήθηκαν σχετικά με τα γεγονότα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στις φοιτητικές εστίες.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στα πανεπιστήμια, αλλά και στις εστίες.
«Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι θέμα καλής διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας, γιατί πρακτικά εκεί ανήκει, υπάρχει και ένας οργανισμός που αναρωτιέμαι πραγματικά τι κάνει. Θα έπρεπε να είναι η διαχείριση τόσο αυστηρή ώστε να γνωρίζουν ποιοι μένουν μέσα στα δωμάτια και τι κάνουν. Υπάρχουν διεθνείς πρακτικές γι΄ αυτά τα θέματα, δεν καταλαβαίνω γιατί πώς εμείς τα καταφέρνουμε, και ενώ άλλες χώρες έχουν έναν τρόπο να βοηθούν τους φοιτητές, εμείς έχουμε καταντήσει σε αυτό το πράγμα. Θυμηθείτε τι είχε γίνει όταν προετοιμαζόταν η χώρα για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που τις χρειαζόμασταν για να φιλοξενήσουμε κόσμο. Πήγαμε και βρήκαμε την ίδια κατάσταση», είπε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Για την μη εφαρμογή των νόμων για τα πανεπιστήμια και την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη σχολίασε πως, «δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία για την εφαρμογή των νόμων. Πρέπει να μας πουν οι Πρυτάνεις εάν είχαν ζητήσει παρέμβαση της αστυνομίας. Εάν το είχαν ζητήσει και η αστυνομία δεν το έκανε, πρέπει να αναζητηθεί η ευθύνη, γιατί δεν το έκανε; Την εμπόδισε η πολιτική ηγεσία; Όλοι μας έχουμε βρει την ευκαιρία – αφορμή να τα βάλουμε με την αστυνομία. Ανοχή στην πλευρά της ΝΔ δεν υπάρχει. Έπρεπε να έχει γίνει την επόμενη στιγμή. Έχω μία απορία. Πώς αυτή η δόκιμος μπήκε στην αστυνομία; Όταν πηγαίνεις στην αστυνομία πρέπει να «το’χεις». Άκουσα ότι βγήκαν βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν ότι ήταν υπερβολική η χρήση όπλου από την πλευρά της ανθυπαστυνόμου».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας μίλησε για το ζήτημα.
«Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα, και ο Αλέξης Τσίπρας τα ξεκαθάρισε έτι περαιτέρω. Η σύσταση συμμορίας είναι μία εγκληματική πράξη και οι εστίες δεν έγιναν για να φιλοξενούν συμμορίες. Θα πρέπει να επεμβαίνει, ακόμα και χωρίς την κλήση – έλεγε ο προηγούμενος νόμος – της αστυνομίας. Και πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί εκεί. Ούτε την ξεχωριστή περίπτωση της δόκιμης αστυνομικού πρέπει να γενικεύουμε. Στο τέλος θα πρέπει να ζητάμε τα εθνικά φρονήματα κάποιου για να μπει στην αστυνομία; Για να είναι κάποιος στην αστυνομία πρέπει να «το ‘χει». Γνωρίζω πάρα πολλά παιδιά που μπήκαν στην αστυνομία για να πάρουν μέρος στο κυνήγι των ναρκωτικών. Αυτό με την κοπέλα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Είναι μία κοπέλα που μπήκε στην αστυνομία για να δίνει πληροφορίες σε κακοποιούς», δήλωσε με την σειρά του.
Στο ερώτημα εάν με την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα ο κ. Βίτσας τόνισε πως, «θα υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα, γιατί δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το γεγονός και πιθανώς να βρίσκαμε πιθανές ή πιθανούς δόκιμους που το κάνουν. Κάνουμε μία συζήτηση που στηρίζεται στην άγνοια του μέσου Έλληνα πολίτη. Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό το πράγμα, και πηγαίνει με την λογική άλλων δεκαετιών, ότι «εάν είναι αριστερός είναι ο κακός, εάν είναι δεξιός είναι καλός. Αποδεικνύεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν έχουν σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία».
«Τα 30 εκατομμύρια που δίνονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία, θα μπορούσαν να δοθούν για να φτιαχτούν καλύτερες εστίες και ασφαλείς», πρόσθεσε.
Η κ. Σιμητροπούλου κατέθεσε την άποψή της για τα γεγονότα στις εστίες.
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μία αστυνομία που την φυλάει η ΕΛ.ΑΣ. Εμείς θέλουμε πανεπιστήμον που θα λειτουργεί, που θα υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα μπορούν οι σπουδαστές και οι φοιτητές μας να κάνουν τις σπουδές τους με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το μείζον. Πρέπει να το δούμε συνολικά, είναι διαχρονικές οι ευθύνες. Όμως, τα τελευταία 4 χρόνια κυβερνά η ΝΔ, και μάλιστα ο κ. Κυρανάκης δεν έδειξε μία απλή αγανάκτηση. Αποτύπωσε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στα πανεπιστήμιά μας. Είναι 4 χρόνια που έχουν φέρει πολλαπλές νομοθεσίες, που δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα από αυτά και βλέπουμε περιστατικά», επεσήμανε.
«Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι γνώριζαν τα περιστατικά όμως «υπήρχε καραντίνα». Τέσσερα χρόνια γνώριζαν αυτά που γίνονται στα πανεπιστήμια μας, έχουν αφεθεί οι φοιτητές ανυπεράσπιστοι, χωρίς να μπορούν να σπουδάσουν ελεύθερα. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ήταν εις γνώσιν της αστυνομίας τα συγκεκριμένα συμβάντα. Δεν μπορεί σε περιστατικά που αποτελούν ποινικά αδικήματα να αφήνουμε ανεξέλεγκτη τη δράση κακοποιών και ανυπεράσπιστους φοιτητές και γονείς», υπογράμμισε η κ. Σιμητροπούλου.
Ενεργειακη κρίση και ακρίβεια
Στο πολιτικό τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
Ο κ. Παπαδημητρίου, για το τέλος της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης τόνισε πως, «θα δούμε πώς θα πάει η αγορά και πώς θα βγουν οι τιμές και θα δούμε τι μέτρα θα πάρουμε. Μη ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο θα ξεκινήσει με μία μεγάλη επιδότηση για τη θέρμανση γιατί μπαίνουμε στον χειμώνα. Θα ξεκινήσει η στήριξη στα νοικοκυριά για τον χειμώνα που έρχεται. Τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να κοιτάξουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται, και μία γεωπολιτική απειλή. Δεν είναι δυνατόν να μας κάνει κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg που είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία» γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο κ. Βίτσας τοποθετήθηκε για τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως, «έχουμε μια αλλαγή στις ίδιες τις δημοσκοπήσεις. Το πρώτο και το βασικό πρόβλημα που έχουν οι δημοσκοπήσεις είναι οι λάθος χρονοσειρές, γι΄ αυτό και αποτυγχάνουν πανελληνίως και παγκοσμίως. Εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή θα έλεγα ότι είμαστε το πρώτο κόμμα. Αυτή τη στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι 0,75 ευρώ το λίτρο. Ο κατώτατος που δικαιολογεί η ΕΕ είναι 0,35 ευρώ. Λέμε ότι έχουμε στο πρώτο εξάμηνο 2,5 δις επιπλέον έσοδα από τους φόρους. Εάν κατεβάσουμε τον ειδικό φόρο στο 0,40 ευρώ, τότε το πετρέλαιο κίνησης θα πάει από το 1,85 ευρώ που ήταν χθες, στο 1,40 ευρώ, μια πολύ «λογική» τιμή».
Τέλος η κ. Σιμητροπούλου, επεσήμανε πως, αυτή τη στιγμή αυτή η κυβέρνηση κάνει «πολλά κα τα κάνει καλά». Όλοι οι δείκτες της οικονομίας αποτυπώνουν μία πραγματικότητα. Όσοι πανηγυρίζουν η πραγματικότητα έρχεται να μας προσγειώσει με μία δυσβάστακτη πραγματικότητα. Συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς και άνω 60% του βασικού εισοδήματος πηγαίνει στο ενοίκιο και στα βασικά είδη».