Το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης επέλεξε αυτήν τη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν για να επιτεθεί στην Αθήνα.
Επιστρατεύοντας ξανά την πολεμική του ρητορική, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει γίνει πιόνι των Αμερικανών και απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή.
«Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη συμμαχία. Η Ελλάδα να απέχει από προβοκατόρικες κινήσεις που θα την οδηγήσουν μαζί με τους ανθρώπους της στην καταστροφή».
Νέα επιστολή στα ΗΕ
Σε… χαρτοπόλεμο έχει καταφύγει η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να χτίσει το αναθεωρητικό αφήγημά της για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Με νέα επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη, η τρίτη κατά σειρά, ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών από τη Σαμοθράκη μέχρι και το Καστελόριζο.
Άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση.
«Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της. Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο», λένε πηγές του ΥΠΕΞ.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Φον ντερ Λάιεν
Στη Σόφια, στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας.
Ζήτησε την στήριξη της ΕΕ απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και κάλεσε την Άγκυρα σε διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Μήνυμα αποτροπής
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλαν Αθήνα και Λευκωσία ανήμερα της εθνικής εορτής στη μεγαλόνησο για την 62η επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις το παρών έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.
Νέο «μπλόκο» στα τουρκικά F-16
Να βάλει φρένο στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο επιχειρεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μέσα από μια νέα τροπολογία που κατέθεσε.
Η τροπολογία προβλέπει ότι πολεμικά αεροσκάφη θα δοθούν στην Αγκυρα εάν διασφαλιστεί ότι δε θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
«Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους», είπε ο γερουσιαστής.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας καθώς στην Ουάσιγκτον στάλθηκε εσπευσμένα το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν και αντιπρόεδρος του κόμματός του για να μεταπείσει τους Αμερικανούς.
«Αναμένουμε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να διατηρήσει μια δίκαιη και ίση απόσταση προς την Τουρκία και την Ελλάδα, τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, να σεβαστεί τις ευαισθησίες της χώρας μας σχετικά με ζητήματα στο Αιγαίο και να θέσει το μέλλον του ΝΑΤΟ πάνω από τα προσωπικά του συμφέροντα».
Να σημειωθεί ότι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο για την πώληση όπλων στην κυπριακή δημοκρατία έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας που απειλεί με περαιτέρω στρατικοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου.