Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης και ο Φραγκίσκος Παρασύρης του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά.
Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για την ενεργειακή κρίση και τις τιμές των καυσίμων.
«Καταρχάς, οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί, δεν είναι οι τιμές που είδαμε τους προηγούμενους μήνες, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ήταν μία διεθνής κρίση και είδαμε ότι οι τιμές διορθώθηκαν, και οι τιμές δεν είναι ανεξάρτητες από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Οι τιμές αποκλιμακώθηκαν. Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει τον πολίτη αθωράκιστο, έχει πάρει μέτρα. Έχουμε το fuel pass και έχουμε επέμβει και στην τιμή του ρεύματος. Δεν είναι μία κυβέρνηση ανάλγητη, που έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Εάν χρειαστεί θα ξαναδράσουμε. Πάλι δεχόμαστε κριτική για τον υψηλό πληθωρισμό στο 12%. Όποιος παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρώπη βλέπει ότι η Ελλάδα δεν είναι κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες χώρες», ανέφερε αρχικά.
«Έχουμε πάρει μέσα στον Σεπτέμβριο μέτρα ύψους 1,9 δις ευρώ. Το 1,1 δις έρχεται από τις παρεμβάσεις στις εταιρείες, 800 εκ. ευρώ έρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και συνεχίζουμε την δέσμευση στήριξης των νοικοκυριών. Όσο προχωράμε θα παρθούν και νέα μέτρα. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μίλησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη λήψης μέτρων στο πλαφόν της χονδρικής. Είμαστε η κυβέρνηση που έχει πάρει διεθνείς πρωτοβουλίες, δεν νομίζω ότι είμαστε μία ανάλγητη και αδιάφορη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος.
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις αυξήσεις των αγαθών και στα μέτρα στήριξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Στη δημοσκόπηση που κάναμε στον εμπορικό δρόμο του Κερατσινίου μοιράζοντας τις προτάσεις μας και τα μέτρα στήριξης, το 50% ζητά από εμάς να κάνουμε πιο έντονη αντιπαράθεση, να καταθέτουμε περισσότερες προτάσεις και να είμαστε πιο δυναμικοί. Ο κόσμος έχει δίκιο. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως η επιχειρηματολογία της σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, δεν αντέχει στοιχειώδους κριτικής. Επικαλείται την Ευρώπη, όπου την συμφέρει και άλλα ζητήματα λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μέσα στο 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρχαν περίοδοι όπου η αντλία στη Γερμανία ήταν πιο φθηνή από την αντλία στην Ελλάδα», τόνισε.
«Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα μείωνε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, θα μειώναμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες. Δεν θα ακολουθήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης για να λάβουμε πρωτοφανές ποσοστό έμμεσων φόρων. Σε σχέση με το θέμα της φορολογίας θα είχαμε υποχρεώσει ήδη τις εταιρείες ενέργειας να πληρώσουν 1 ευρώ φόρο για τα υπερκέρδη Οκτώβριο 2021 – Ιούνιο 2022, δεν έχον πληρώσει ακόμα. Θα πληρώσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα βρίσκαμε ένα ποσοστό από εκεί, και το υπόλοιπο θα το βρίσκαμε από τον δημοσιονομικό χώρο που ήδη έχει δημιουργηθεί μέσα στο 2022, από την υπεραπόδοση των έμμεσων φόρων», διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης σχετικά με τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παρασύρης τοποθετήθηκε σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την απλή αναλογική, που «βαραίνει» το ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό σκηνικό.
«Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι παιχνίδι για «δύο» απέναντι στα 2 μεγάλα κόμματα, βάζουμε προμετωπίδα το πρόγραμμα και τις θέσεις μας, οι οποίες πιάνουν χώρο στον πολιτικό διάλογο. Εάν ακούσετε τις προτάσεις που έκανε ο κ. Αλεξιάδης, πρώτο το ΠΑΣΟΚ ρις ειχε φέρει στο τραπέζι του διαλόγου κι σήμερα είναι κοινό έδαφος για όλα τα κόμματα», υπογράμμισε.
«Σχετικά με τον πληθωρισμό, είναι άλλο να λέμε ότι υπάρχει υψηλός πληθωρισμός και άλλο να λέμε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στον πληθωρισμό. Πράγματι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα ήταν από τα πρώτα ζητήματα που είχαμε θέσει, διότι μέσα από τον πληθωρισμό, οι πιο ευάλωτες κοινωνικές τάξεις και τα νοικοκυριά πλήττονται. Η υπεραπόδοση είναι στο 5,6 δις ευρώ για το πρώτο 8μηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Υπάρχει περιθώριο να γίνουν παρεμβάσεις. Υπάρχει ένα μέτρο που το έχουμε προτείνει από 8 Μαρτίου, και αυτό είναι το πλαφόν στη λιανική τιμή το οποίο δεν έχει συζητηθεί ακόμα ως μέτρο στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Παρασύρης.