Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει νότια της Κρήτης η Άγκυρα. Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Λιβύη για τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της λιβυκής ΑΟΖ.
Στην Λιβύη κατέφυγε για άλλη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, ψάχνοντας συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο, τόσο τα ενεργειακά αποθέματα, όσο και να δημιουργηθεί άλλη μια εστία έντασης στην περιοχή.
Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε στην Τρίπολη όλους τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του, για μια νέα συμφωνία με την Λιβύη. Το νέο Τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με την Λίβυα ομόλογό του περιλαμβάνει:
- Έρευνες και γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα
- Συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιρειών
- Συνεκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων
«Η συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε προβλέπει
τις από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις Τουρκικών και Λιβυκών εταιρειών
Είναι μια αμοιβαία συνεργασία σε ξηρά και θάλασσα στις περιοχές δικαιοδοσίας της Λιβύης», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην νέα συμφωνία αναμεσά σε Άγκυρα και Τρίπολη δεν διευκρινίζεται, εάν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη θα επιχειρήσουν στην περιοχή του παράνομου πρώτου μνημονίου, ή θα παραμείνουν εντός της λιβυκής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούν, προσπάθησε να αποφύγει την ταύτιση της νέας συμφωνίας με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει σε όλη την περιοχή.
«Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ δεν είναι ακόμη σε ισχύ αφού δεν έχει επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. Όταν επικυρωθεί τότε θα τεθεί σε ισχύ και θα μπορούμε να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούν.
«Στο θέμα του Τουρκολιβυκού συμφώνου για τις ΑΟΖ νομίζω έχει γίνει μια παρανόηση. Πρόκειται για συμφωνία δυο κυρίαρχων κρατών η οποία έχει κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, από τις δύο πλευρές και είναι σε ισχύ. Ο ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιος φορέας επικύρωσης της συμφωνίας», συνέχισε λέγοντας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Αθήνα παρακούει στενά τις εξελίξεις και ξεκαθαρίζει πως καμία κίνηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαίωμα της χώρας δεν θα γίνει ανεκτή.
«Ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», δηλώνουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Το Κοινοβούλιο της Λιβύης που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, με ανακοίνωση του απέρριψε την νέα συμφωνία, τονίζοντας ότι, δεν έχει καμία ισχύ.
Νέες προκλήσεις και απειλές
Στην Κωνσταντινούπολη έσπευσε ο σύμβουλος ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Σάλιβαν, οπού και συναντήθηκε με το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Ο Αμερικάνος αξιωματούχος κάλεσε την Άγκυρα σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, ενώ ο Ιμπραήμ Καλίν, βρήκε άλλη μια ευκαιρία να κατηγορήσει την Αθήνα.
«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συνέχισε και αυτός την επιθετική ρητορική στοχοποιώντας ξανά τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
«Η στρατιωτικοποίηση νησιών σημαίνει ότι, η Ελλάδα βγαίνει από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα Δωδεκάνησα που παραχωρήθηκαν με τη συνθήκη των Παρισίων και όσα νησιά παραχωρήθηκαν με τη Λωζάνη αμφισβητούνται», διεμήνυσε ο Χουλουσί Ακάρ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν σε λίγες ημέρες στην Πράγα και στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αθήνα, να ξεκαθαρίζει ότι είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο.
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται και ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο στο πλαίσιο ασκήσεων με την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού.