Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπέρασε για άλλη μια φορά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «ανακήρυξε» ότι ανήκουν στην Τουρκία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
«Διακηρύσσω σε όλο τον κόσμο πως δεν θα τσαλαπατήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στα νησιά και θα βγάλουμε τα μάτια όσων εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας. Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα . Ο Μητσοτάκης λέει πως είμαστε απομονωμένοι. Είναι τελειωμένος! Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε ένα Έθνος, έχουμε μια Ιστορία», δήλωσε ο Μπαχτσελί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαχτσελί μίλησε για «κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικούς ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια».
«Πρόκειται για εξωφρενικούς ισχυρισμούς, τώρα μιλάμε ας πούμε για την Ρόδο, για την Χίο, για την Σάμο για νησιά που δεν αμφισβητείται η κυριαρχία τους ούτε από καμία συνθήκη ούτε από κανένα νομικό καθεστώς για νησιά που έχουν ταυτιστεί με τον ελληνισμό και με την κυριαρχία της Ελλάδος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην αντεπίθεση η Ελλάδα
Την ίδια ώρα στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα μετά την υπογραφή της Τουρκίας και της Λιβύης, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα με τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας.
Ένα 24ωρο πριν είχαν συναντηθεί στην Λιβύη ο Τσαβούσογλου, επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας με Τούρκους ομολόγους του και υπέγραψαν την συμφωνία.
Σήμερα τα ΜΜΕ στην Τουρκία πανηγυρίζουν και στοχοποιούν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, κάνοντας πάλι το άσπρο μαύρο.
«Διπλωματική νίκη! Πανικός σε Ευρώπη και Ελλάδα: Ήταν μπερδεμένοι για το τι να κάνουν μετά τη Λιβυκή συμφωνία. Το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ξεσήκωσε Ευρώπη και Ελλάδα. Ενώ η Ευρώπη δήλωσε ότι δεν αναγνώρισε τη συμφωνία, η Ελλάδα βρήκε επίσης καταφύγιο πίσω από την Ευρώπη και σχολίασε: “Ούτε αυτοί το θέλουν”», σχολίασε η Sabah.
Και ο Τσελίκ προαναγγέλει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο.
H Ελλάδα μπροστά στο νέο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία συντονίζει την απάντηση της με την Αίγυτπτο. Ήδη είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και την Κυριακή θα μεταβεί στην Αίγυπτο, ενώ οι δύο χώρες βάζουν στο μικροσκόπιο το μνημόνιο που προβλέπει.
Τι συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύηυ:
-Έρευνες και γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα
-Συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιρειών
-Συνεκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων
Οι Τούρκοι εσκεμμένα έχουν αφήσει θολό εάν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη θα επιχειρήσουν στην περιοχή του παράνομου μνημονίου ή θα παραμείνουν εντός της λιβυκής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Η χώρα μας παράλληλα ήδη ενημερώνει τους εταίρους μας για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας και με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Άμυνας των ΗΠΑ. Είχε μάλιστα και τετ α τετ με τον πρέσβη Τζορτζ Τσούνη πριν τις επίσημες συνομιλίες.
Οι Αμερικανοί χτες βρέθηκαν και στην στην 115ΠΜ στην Κρήνη, ενώ το ΓΕΕΘΑ την Παρασκευή ολοκληρώνει την άσκηση «ΑΛέξανδρος» με στόχους:
-Εξέταση και αντιμετώπιση της κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας
-Δοκιμή σχεδίων
-Εκπαίδευση Επιτελείων και Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου
Την Πέμπτη ολοκληρώνεται και η άσκηση «Ευνομία» των χωρών Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα σενάρια της κρίσης
1ο σενάριο: Μία από τις πιθανότητες που εξετάζεται είναι η Λιβύη να ζητήσει από την Τουρκία έρευνες για υδρογονάνθρακες στη λιβυκή πλευρά του λεγόμενου τουρκολιβυκού συμφώνου. Θα αποσταλεί ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες, αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν ανησυχεί την Αθήνα, καθώς δεν μεταφέρεται το πεδίο προκλήσεων σε ζώνη ελληνικού ενδιαφέροντος.
2ο σενάριο: Ενα τουρκικό ερευνητικό υπάρχει η πιθανότητα να αποσταλεί κάτω από τον Νομό Λασιθίου στην Κρήτη και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα Οικόπεδα 15 και 20 που έχει οριοθετήσει η Ελλάδα για έρευνες υδρογονανθράκων και τα οποία περιλαμβάνονται παράλληλα στη λιβυκή ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, Πρόκειται για σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή.
Το πόσο άμεση θα είναι η εκδήλωση μιας νέας πρόκλησης δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί και από το αν θα λήξει στις 7 Οκτωβρίου ή θα ανανεωθεί η NAVTEX για τις έρευνες του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίνι Χαν» στα νότια της Αττάλειας.