Μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση, προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).
Κλείνουν τα φώτα στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια όπως λένε οι έμποροι να πιάσουν τα καταστήματα τον στόχο της μείωσης κατανάλωσης του 15% και να περιορίσουν τα λειτουργικά κόστη.
Οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη θα σκοτεινιάζουν τις μέρες που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά ως τοις 9 από τις 7. Το μετρό πάντως είναι προαιρετικό.
Η αλλαγή πονοκεφαλιάζει τους πάντες, δεν φοβούνται μόνο μια αγορά πολλών ταχυτήτων αλλά αναρωτιούνται και τι θα γίνει με τα ωράρια των εργαζομένων, πως θα ψωνίζουν όσοι εργάζονται αλλά και αν αυτές οι 6 λιγότερες ώρες την εβδομάδα πράγματι θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας είναι μερικά ερωτήματα.
«Αυτήν την στιγμή ξεκινά μια συζήτηση τέτοια. Δεν μπορώ να σας πω τι αποτέλεσμα θα έχει. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε δώσει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης.
Από την άλλη τα λειτουργικά κόστη είναι δυσθεώρητα. Ήδη πολλοί σβήνουν τις μισές λάμπες στα καταστήματα τους. Οι καταναλωτές από την άλλη είναι μοιρασμένοι.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός αν και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση υποχρεωτικότητας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης δήλωσε: « Θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις. Θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets».
Τα σουπερμάρκετ δεν αναμένεται να ακολουθήσουν τοις αλλαγές και αυτό γιατί έτσι και αλλιώς τα πιο ενεργοβόρα κομμάτια τους τα ψυγεία και οι καταψύκτες θα δουλεύουν με ανάμενα η όχι τα φώτα.
Την ίδια ώρα ανοίγει λόγω ακρίβειας και η κουβέντα για την επιβολή πλαφόν κέρδους στα βασικά ειδή διατροφής.