Το υπουργείο Εξωτερικών στη Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ. Και τέτοιες συμφωνίες δε δεσμεύουν την Ελλάδα, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Για εξειδικευμένη απάντηση στο θέμα αυτό θα επανέλθω», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπούργκερ. «Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο.
Καμία δέσμευση για την Ελλάδα
Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους.
Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».
Κατ’ ιδίαν συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν
Μία συνάντηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν ο Τούρκος pρόεδρος έχει κοντραριστεί ανοιχτά με τον Γάλλο ομόλογό του, κάποιες φορές μάλιστα διόλου κόσμια.
Επιπλέον, το τετ-α-τετ του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει συνήθως και ελληνικό ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, αλλά και γιατί ο Τούρκος πρόεδρος πολλές φορές έχει κατηγορήσει – εκτός από τις ΗΠΑ – και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «δείχνοντας» τον Γάλλο πρόεδρο, ότι βρίσκονται πίσω από αυτό που ονομάζει «ελληνική προκλητικότητα».
Αυτά αναμένονται βέβαια να φανούν στην πράξη, καθώς όπως ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Πράγα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.