Προσωπική επίθεση εναντίον του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογαν λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να στραφεί εναντίον της Τουρκίας, απειλώντας μάλιστα ευθέως ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες κρίνει αναγκαίες.
Ένα ψηφιακό ραδιόφωνο γεμάτο ψαλμωδίες ήταν το δώρο που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή απονομής βραβείων ανάγνωσης κορανίου.
Μπροστά σε ένα φανατικά θρησκευόμενο κοινό ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε για άλλη μια φορά την πολεμική ρητορική με ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Εμφανίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Εναντίον ποιου ζητάει βοήθεια; Εναντίον της Τουρκίας. Ότι και αν κάνεις θα κάνουμε πάντα αυτό που είναι απαραίτητο. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Δεν θα παρασυρθούμε από την επιθετική ρητορική της Άγκυρας ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας από την Βαρσοβία.
«Η κλιμάκωση από την προβοκατόρικη ρητορική της Τουρκίας που συνεχώς ανεβάζει τους τόνους ,μερικές φορές και σε προσωπικό επίπεδο, επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής, δεν θα μας αποπροσανατολίσουν αλλά επίσης δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν πόλεμο λέξεων», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.
Ο Τούρκος πρόεδρος κρατά κλειστή την πόρτα του διαλόγου με την Αθήνα γεγονός που βάζει στην άκρη κάθε σκέψη για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα.
«Οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά τη δική μας την πλευρά πάντοτε έχει σταθερές και κόκκινες γραμμές. Αν διατυπωθεί αίτημα εμείς θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά. Δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνοδό της Πράγας προσέρχεται με αιχμή το μεταναστευτικό κατηγορώντας την Ελλάδα για την κατάσταση στο Αιγαίο ζητώντας παράλληλα περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν σχετικά: «Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της. Ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα».
Διπλό «ράπισμα» στην Άγκυρα
Η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα με το 2ο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας εχει ενοχλήσει μετα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητά από Τουρκία και Λιβύη να μην προκαλούν αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Εάν σε αυτή την περίπτωση δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Γερμανίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Αίγυπτο την Κυριακή για να συναντηθεί με το ομόλογό του Σουκρί με στόχο τον συντονισμό των δυο χωρών καθώς το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο περιλαμβάνει και τμήμα του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψαν Αθήνα και Καΐρο.
Στην Πράγα σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία πρόσκληση για συζήτηση με την Τουρκία. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αλλά δεν πρόκειται να βρεθούν από κοντά.
Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της ακραίας προκλητικότητας της Τουρκίας και δεν αποκλείεται να θέσει και ζήτημα κυρώσεων σε βάρος της.
Νέα αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή
«Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και κατέληξαν πέφτοντας στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε «Μην ξεχνάτε το κολύμπι»».
Ο Ακάρ για άλλη μια φορά κινήθηκε σε γραμμή Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε χθες την Αθήνα ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να απαντήσει στην Ελλάδα, ανά πάσα στιγμή.
Ακάρ: «Εμείς μιλάμε για ειρήνη και διάλογο»
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει, ακόμα, ότι «εργαζόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε και αυτό το περιστατικό ήταν υπό τον έλεγχό μας. Το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι ότι οι χώρες της Δύσης δεν είναι αντικειμενικές».