Σοβαρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών από τον Πούτιν απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ρωσική ρητορική έχει φέρει για τα καλά στο προσκήνιο την χρήση πυρηνικών όπλων και έχει σημάνει συναγερμό στη Δύση.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν δίστασε για ακόμη μία φορά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως οι ρωσικές απειλές θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ΄όψη.
«Για πρώτη φορά από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, έχουμε απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως έχει. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την απειλή ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα από την περίοδο του Κένεντι και την κρίση της Κούβας» δήλωσε ο Μπάιντεν.
Η αναφορά του Τζο Μπάιντεν στην κρίση της Κούβας το 1962 μόνο τυχαία δεν είναι. Οι πιο κρίσιμες 13 ημέρες του Ψυχρού Πολέμου έφεραν στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου την ανθρωπότητα. Η κίνηση της Μόσχας να εγκαταστήσει πυραύλους σε απόσταση αναπνοής από τις Ηνωμένες Πολιτείες έληξε με υποχωρήσεις τόσο από τον Τζον Κένεντι όσο και από τον Νικίτα Χρουστσόφ και υπήρξε μέχρι και σήμερα το πιο κοντινό σημείο ανάμεσα στην ανθρωπότητα και το πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε τη Δύση να μην μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στον ρωσικό πυρηνικό κίνδυνο.
«Αυτό που είναι σημαντικό και κάνω εκ νέου έκκληση στην Διεθνή κοινότητα όπως έκανα και πριν τις 24 Φεβρουαρίου είναι: κάντε προληπτικά χτυπήματα, ώστε να γνωρίζουν (η Ρωσία) τι θα συμβεί εάν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά και όχι το αντίθετο», σχολίασε ο Πρόεδρος Ουκρανίας.
Με τον Πούτιν να κλείνει σήμερα τα 70 χρόνια του, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ επέλεξε να του κάνει ένα ιδιαίτερο “δώρο”, τιμώντας τους αντιπάλους του.
Το νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Λευκορώσο πολιτικό κρατούμενο και μαχητή για τα δικαιώματα Άλες Μπιαλιάτσκι και τις δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις «Memorial» από τη Ρωσία και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.