Σοκάρουν οι εικόνες από σορούς πνιγμένων ανθρώπων να επιπλέουν στα μανιασμένα κύματα κοντά σε βράχια στη μέση της θάλασσας.
Δύο ημέρες μετά το ναυάγιο σε Κύθηρα και Λέσβο, σοροί συνεχίζουν να επιπλέουν ανάμεσα σε συντρίμμια.
Η μανιασμένη θάλασσα και το δυσπρόσιτο σημείο καθιστούν πολύ δύσκολη την περισυλλογή των νεκρών.
Συνολικά 80 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασωθεί και φιλοξενούνται στο δημοτικό σχολείο του νησιού. Οι περισσότεροι έχουν κάποιον φίλο ή συγγενή μεταξύ των δέκα αγνοουμένων από το ναυάγιο, με την αγωνία για την τύχη τους να μεγαλώνει όσο περνάνε οι ώρες.
Ταξίδια «θανάτου»
Στο Αιγαίο, η Τουρκία φαίνεται πως συνεχίζει το διαρκές έγκλημα σε βάρος ανθρώπων που αναζητούν καλύτερη μοίρα. Για μια ακόμα φορά, όπως αποκαλύπτεται, η ανοχή της στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ζωές.
Η 35χρονη Ισμαχάν από τη Σομαλία που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο της Λέσβου, αποκάλυψε στο MEGA το πώς οι διακινητές τούς προσέγγισαν και τους κανόνισαν το ταξίδι προς την Ελλάδα.
«Με το που φτάνεις στην Τουρκία συναντιέσαι με τους υπόλοιπους που θα κάνετε αυτό το ταξίδι αλλά και με τον διακινητή. Σου λέει εκείνος ακριβώς το πού και το πότε θα τον συναντήσεις. Φοράει μάσκα για να μην μπορείς να δεις το πρόσωπό του».
Οι διακινητές τις περισσότερες φορές στοιβάζουν τους πρόσφυγες σε λέμβο μιας χρήσης. Ορίζουν έναν άντρα συνήθως ως κυβερνήτη και του δίνουν οδηγίες για το πώς θα φθάσει από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά. Οι ίδιοι δε ρισκάρουν ούτε να χάσουν τη ζωή τους αλλά ούτε να συλληφθούν από τις ελληνικές Αρχές.
«Ο διακινητής παίρνει τα λεφτά από εμάς αλλά δε μας ακολουθεί στο ταξίδι. Μπαίνουμε στη βάρκα μόνοι μας. Δεν έρχεται μαζί μας. Μας αφήνει μόνους. Στο ταξίδι για την Ελλάδα είμαστε μόνο πρόσφυγες».
Οργανωμένο σχέδιο
Από τις μαρτυρίες των διασωθέντων προκύπτει με τον πιο καθαρό τρόπο, το σχέδιο των τουρκικών Αρχών για προώθηση μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Όταν ξεκινήσαμε από τα τουρκικά παράλια, δεξιά και αριστερά μάς συνόδευαν δύο με τρία τουρκικά αλιευτικά. Την στιγμή εκείνη η θάλασσα ήταν ήρεμη. Μας συνόδευσαν ως ένα σημείο. Πιθανότατα ήταν η οριογραμμή. Τα αλιευτικά επέστρεψαν στις τουρκικές ακτές και τότε ξεκίνησε η φουρτούνα».
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Χωρίς σωσίβια προσπαθούν μέσα στο σκοτάδι να σκαρφαλώσουν σε απόκρημνα βράχια. Τα κύματα τους χτυπούν. Όποιος έχει τη δύναμη να πιάσει το σχοινί και να ανέβει από την σκάλα παραμένει ζωντανός.
Οι μαρτυρίες των λιμενικών που έβλεπαν μπροστά τους ανθρώπους σε απόγνωση να παρασύρονται από τα κύματα ανοιχτά της Λέσβου, συγκλονίζουν. Παρά τις προσπάθειες, 18 άνθρωποι χάθηκαν.
«Όταν φτάσαμε δεν υπήρχε παρά σκοτάδι και κραυγές από διάφορες κατευθύνσεις. Κοιτάξαμε τα συντρίμμια, το πρώτο μας μέλημα ήταν να ψάξουμε για ζωντανούς. Βγάλαμε πρώτα τις γυναίκες και μετά έπρεπε να πέσουμε στη θάλασσα με 7 – 8 μποφόρ».
Ο δύτης που βούτηξε και ανέσυρε από μεγάλο βάθος τη σορό ενός άνδρα, μιλά για την απόλυτη τραγωδία.
«Φυσικά χωρίς σωσίβιο με τα ρούχα του ο άνθρωπος. Πολύ δύσκολες εικόνες, θυμίζει εποχές 2015 που πολύ φοβάμαι ότι θα αρχίσουμε να τις ξαναζούμε».
Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται και στις δύο περιοχές.