Οι «καιροσκοπικές» κινήσεις της Τουρκίας στο διπλωματικό πεδίο, που παραπέμπουν σε «ανατολίτικο παζάρι», έχουν αρχίσει να ερεθίζουν ξανά τους εταίρους της.
«Σκούρα» τα βρήκε ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ επιχείρησε να υπογράψει τα μνημόνια συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες με τη Λιβύη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» την νέα συμφωνία που επιχειρήθηκε να υπογραφεί.
Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών ανέφερε ότι, «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, βάσει των συμφωνιών, δεν δικαιούνται να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες μπορεί να ζημιώσουν την σταθερότητα των σχέσεων που έχει η Λιβύη με άλλες χώρες. Δεύτερον, ότι δεσμεύουν το κράτος μακροπρόθεσμα.
Συνεπώς, με έμμεσο αλλά ξεκάθαρο τρόπο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε αποστάσεις από αυτή τη νέα συμφωνία που έκανε η Τουρκία με την Λιβύη. Επιπλέον οι ΗΠΑ επανέλαβαν για ακόμη μία φορά την πάγια θέση τους ότι, «όλα τα μέρη στην ανατολική μεσόγειο πρέπει να αποφεύγον τις εντάσεις και να λύσουν τα προβλήματά τους με διάλογο και διπλωματία».
Η φράση «διάλογος και διπλωματία», οι Αμερικανοί τονίζουν την σταθερότητά απέναντι στην Ελλάδα και το να μην φτάνουν τα πράγματα στα άκρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Είχε την ευκαιρία να πάει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και να συναντήθηκε με τον Ντέρεκ Χόγκαν, τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.
Μέσα από την συνάντηση τονίστηκε η σημασία της διαφύλαξης της σταθερότητας στη Νότια Κρήτη, και ότι η ελληνική κυβέρνηση κοιτά το ζήτημα με απόλυτη σοβαρότητα, εννοώντας ότι σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Όσον αφορά στην παρουσία του αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους» στο λιμάνι της Σούδας, υπενθυμίζεται πως έχει υπογραφεί και επικαιροποιηθεί η συμφωνία για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που έχει ανοίξει τον δρόμο για πολύ σημαντικές επενδύσεις με το λιμάνι της Σούδας.
Η παρουσία του αεροπλανοφόρου, δείχνει την ισχυρή παρουσία των Αμερικανών σε όλη την ανατολική μεσόγειο.