Η ηθοποιός Νατάσα Καλογρίδη και η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Νικολάου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την εξέλιξη της προσωπικότητας και την επιρροή των τοξικών εκφράσεων και του «τι θα πει ο κόσμος» στη ζωή μας.
Τι θα πει ο κόσμος; Πόσο αυτό επηρεάζει τη ζωή μας; Μπορούμε να το αλλάξουμε;
Η Νατάσα Καλογρίδη μίλησε για το κατά πόσο την επηρεάζει η γνώμη του κόσμου, και τα σχόλια που κατά καιρούς λαμβάνει.
«Χύμα δεν είμαι, τα λέω σταράτα! Δεν είναι πρόβλημα στη ζωή μου τα σχόλια που θα ακούσω. Στα «παλιά μου υποδήματα» δεν γράψω κάποιον, απλά υπάρχει μία τράπεζα δεδομένων στην ψυχή και στο μυαλό μου που τα τοξικά γίνονται ανύπαρκτα, δε με αγγίζουν», είπε η ηθοποιός.
«Έχουμε μία τάση να φοβόμαστε το καλό, να μας κάνει καχύποπτους, ενώ το κακό έχει συνδεθεί με όλα τα πράγματα και είναι πια διαχειρίσιμο. Λόγω ενός πολύ σοβαρού συμβάντος όταν ήμουν 6 ετών, οφείλω να πω ότι πέρα από το τραύμα που μου άφησε, με έκανε πιο ντροπαλή να ακούω και να μην μιλάω. Από τα 13 μου και μετά που άρχισα και τις πολλές «αλητείες», δεν με απασχολούσε. Έχω ακούσει πολλά πράγματα, ειλικρινά δεν με αγγίζει τίποτα», επεσήμανε.
Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Νικολάου μίλησε για τη σημασία της φράσης «τι θα πει ο κόσμος».
«Ο πιο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που για εμάς ισχύει. Ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, μέσα από το τι θα πει ο άλλος, και έτσι δεν ασχολούμαι με τον εαυτό μου, ασχολούμαι με τον άλλον», δήλωσε αρχικά η κ. Νικολάου.
«Από πολύ μικροί μαθαίνουμε ότι η γνώμη της ομάδας, και αργότερα του κοινωνικού συνόλου και περνιέται ένα μήνυμα ότι προκειμένου να ανήκω σε αυτή την ομάδα και να μην απορριφθώ, χρειάζεται να «υποταχθώ», να πειθαρχήσω. Κάθε πληροφορία εγγράφεται και το ζούμε και το ξαναζούμε στην ενήλικη ζωή μας», συμπλήρωσε.
Η γνώμη των άλλων
Τη λαμβάνω πάντα υπόψιν: Η απάντηση αυτή δείχνει έναν ετεροκαθορισμό, σαν να μην έχω μία άποψη, ούτε γνώμη, και να καθορίζεται η πράξη ή η συμπεριφορά ή η επιλογή βάσει του τι θα κρίνουν οι άλλοι την πιο σωστή για μένα.
Δεν με απασχόλησε ποτέ: Τα άκρα είναι δυσλειτουργικά.
Δεν γίνεται να μην μας επηρεάζουν καθόλου οι γνώμες. Οι σημαντικοί άνθρωποι είναι αυτοί που θα λάβουμε υπόψιν και η τελική απόφαση είναι δική μας.
«Εάν δεν ήμουν αυτή που ήμουν και πήγαινα σύμφωνα με τα πρέπει των άλλων, θα ήμουν ένας άνθρωπος, κατεστραμμένος, δυστυχής, χωρίς πραγματικά ζωή. Θα ξοδέψω ενέργεια για να ασχοληθώ με έναν άνθρωπο που μίλησε άσχημα για μένα; Με τον αδερφό μου θα τσακωθώ αλλά εποικοδομητικά. Δεν πρέπει να σπαταλάς ενέργεια, είναι πολύτιμη η ενέργεια στην ψυχή μας.», τόνισε η Νατάσα Καλογρίδη.
Ποιοι είναι πιο «ευάλωτοι» σε αυτό που λέμε «τι θα πει ο κόσμος»;
«Είναι οι άνθρωποι που είχαν την ευλογία να μην έχουν δυσκολευτεί ποτέ στη ζωή τους. Εάν δεν έχω δυσκολευτεί ποτέ στη ζωή μου, και ζω σε μία γυάλα, είναι πολύ πιο εύκολο να λάβω ένα σχόλιο και να το πάρω βαριά. Οι άνθρωποι που βγαίνουν στη δυσκολία, αρχίζουν και χτίζουν μία πολύ γερή δομή στην προσωπικότητά τους και στην αυτοπεποίθησή τους. Έχω ψυχική ανθεκτικότητα. Όταν στη δουλειά μου είμαι πάρα πολύ σίγουρη και ακούσω κάτι αρνητικό, δεν θα με αγγίξει. Αλλά εάν είναι κάτι αρνητικό και εγώ δεν νιώθω σίγουρη, είμαι πιο ευάλωτη», δήλωσε η κ. Νικολάου.
«Το βλέπω συχνά στο επάγγελμά μου το πώς θα παρουσιαστεί ο/η σύντροφος μου. Η αγωνία είναι ότι θα κριθούν για την επιλογή τους και δεν θα είναι αποδεκτοί για την επιλογή τους. Όσον αφορά στον γάμο, έχει αρχίσει και αλλάζει η πεποίθηση ότι θα μείνω σε έναν γάμο για το τι θα πει ο κόσμος. Πολύ συχνά τα παιδιά δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν μία τέτοια κατάσταση. Όταν όμως επικοινωνηθεί σωστά, τα παιδιά γίνονται σύμμαχοι», πρόσθεσε.