Σεισμική δόνηση σημειώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην Αθήνα.
Το επίκεντρο σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εντοπίζεται στον Κορινθιακό κοντά στο χωριό Άσπρα Σπίτια και ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το εστιακό βάθος -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτοήταν στα 12,7 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.
Μάλιστα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τονίζει πως οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι αρκετά ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το φαινόμενο.
«Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά με την 1 τα μεσάνυκτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα ανατολή – δύση που διαπρέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα», ανέφερε αρχικά.
«Δεν μπορούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά 3 σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη»,
»Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί είναι ένας μικρός σεισμός, βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον κορινθιακό κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σ εέναν τόσο ευαίσθητο χώρο, και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή, για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.