Το χαρτί της πολεμικής απειλής παίζει ο Τσαβούσογλου προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη της Τουρκίας για μια σύγκρουση με την Ελλάδα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου , υπουργός Εξωτερικών: «Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και τη Ε.Ε., σου λέμε “καλημέρα”, για να ξυπνήσεις. Η Ελλάδα θέλει σύγκρουση και αυτό πρέπει να απαντηθεί από την πλευρά μας. Η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη, πραγματικά είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν. Ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα πριν από 100 χρόνια οι δυνάμεις που τώρα τους στηρίζουν, ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλαδή, θα τους αφήσουν μόνους τους. Όπως στο παράδειγμα της Ουκρανίας».
Η Ελλάδα τώρα θέλει και μπορεί
Την ώρα που ο Ερντογάν προκαλεί με λεκτικούς και νομικούς ακροβατισμούς η Ελλάδα βάζει στο τραπέζι όπως αποκάλυψε η εκπομπή live news την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Οι ειδικοί θα σημειώσουν πως η Ελλάδα έχει και το νομικό έρεισμα αλλά και κάθε δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
Με φόντο την πρόθεση της Ελλάδας να μην δεχτεί τετελεσμένα ο Ερντογάν προσχώρησε σε μία δήθεν επίθεση φιλίας.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε σχετικά: «Είπαμε ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στην Πράγα, όπως σε κάθε πλατφόρμα. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό».
Από την άλλη ο Νίκος Δένδιας στην Μάλτα επεσήμανε στον ομόλογό του την επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας.
Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών τόνισε : «Η χώρα μου αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εχθρική ρητορική από την Τουρκία σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μια καθαρά απαράδεκτη ρητορική. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύουμε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Κύπρο έστειλε ηχηρό μήνυμα αποτροπής.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:
«Είναι καλό να έχεις το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, όμως ακόμη καλύτερο είναι να έχεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλη αποτρεπτική ισχύ δια των ενόπλων σου δυνάμεων. Κι αυτό το μονοπάτι επιλέγω».
Από χθες μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου ο τουρκικός στόλος θα βγει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ασκούμενος κυρίως σε αποβατικά σενάρια.
Αύριο συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της Χριστίνα Κοραή, η κυβέρνηση αλλά και το Μαξίμου είναι σε αναμονή κατά πόσο εξέλαβε η Άγκυρα τα μηνύματα της Πράγα.