Σε νέο μπαράζ απειλών και προκλήσεων εναντίον της χώρας μας προέβη σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα μετά το επεισόδιο στην Πράγα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επανέλαβε τις απειλές για τα ελληνικά νησιά.
«Με τη συμφωνία υδρογονανθράκων που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήσαμε έναν νέον χώρο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων στην υφαλοκρηπίδα αυτής της χώρας. Τώρα, εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις της υπόσχεσής μας ότι ‘μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’, η οποία έχει γίνει ο εφιάλτης όλων όσοι τρέφουν εχθρότητα για τη χώρα μας μαζί με τρομοκρατικές οργανώσεις».
Ο πρωθυπουργός από την Πέλλα όπου κάνει περιοδεία έστειλε νέο, αυστηρό μήνυμα προς στην Άγκυρα.
Προκλητικός & απαξιωτικός
Την σκυτάλη των ακραίων προκλήσεων πήρε από τον Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στα νησιά και στην παράνομη Τουρκολιβυκή συμφωνία.
«Δε θα δούμε άμεσα επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης στα 12 ν.μ, όχι γιατί υπάρχει ο φόβος της αντίδρασης της Τουρκίας, αλλά γιατί δεν υπάρχει κάποιος άμεσος σχεδιασμός για αυτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Όσο ο κ. Μητσοτάκης απλά αρκείται να λέει τα αυτονόητα για την κυριαρχία των νησιών μας στις Συνόδους Κορυφής, αλλά δεν τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων, αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο Τούρκος πρόεδρος μιμείται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν και γι’ αυτό οι εταίροι μας πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλουμε για να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, καθώς και ένα πλαίσιο σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οριοθέτηση ΑΟΖ Ισραήλ – Λιβάνου
H Ελλάδα χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.
«Η Συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων. Καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Την Τετάρτη στο ΚΥΣΕΑ το κυρίως αντικείμενο θα είναι τα ελληνοτουρκικά και η προετοιμασία των θέσεων της Αθήνα στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.