Χωρίς περιορισμούς για την πώληση των μαχητικών F-16 προχωρά το περιβόητο νομοσχέδιο της αμερικανικής Γερουσίας για την άμυνα και τους εξοπλισμούς.
Η πολυεπίπεδη τουρκική προκλητικότητα και η συνεχώς κλιμακούμενη πολεμική ρητορική της Αγκύρας ηταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μάξιμου υπό τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και για τα έργα επέκτασης του φράκτη στον Έβρο.
«Θρίλερ» με τα τουρκικά F-16
Στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο της αμερικάνικης Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό, δεν εντάχθηκαν τελικά οι περιορισμοί για την πώληση αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχε πίεση χρόνου για την κατάθεση του νομοσχεδίου λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στις 8 Νοέμβριου.
Επίσης, δεν υπήρχε ομοφωνία για τους περιορισμούς από την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ θα υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές του Νοέμβριου. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της επιτροπής και εισηγητής των περιορισμών, Μπομπ Μενέντεζ, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε κάθε απόφαση πώλησης πολεμικού υλικού.
«H Ελλάδα δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε κάποια χώρα τι θα πουλήσει και τι όχι και επίσης είναι δεδομένο πως οποιαδήποτε πώληση θα έρθει κοντά μόνο αν αισθανθούμε ότι είμαστε ασφαλείς», λένε κυβερνητικές πηγές.
Ο Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση».
«Η Κυβέρνηση έχει το θράσος να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις τουρκικές θέσεις επειδή την καλεί να αναθεωρήσει την τραγική για τη χώρα πολιτική της: του πιστού συμμάχου που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το πανηγυρικό κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τη Σύνοδο της Πράγας, ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποτελούν εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, καταρρέει με πάταγο» ανέφερε το ΚΚΕ.
Νέες προκλήσεις
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική του ρητορική με κάθε ευκαιρία. Μιλώντας στα εγκαίνια ενός τούνελ στα Δαρδανέλια, υποστήριξε ότι τα σύνορα της Τουρκίας δεν αποτυπώνονται σε χάρτες.
«Όπως λέμε πάντα, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που φαίνονται στον χάρτη. Τα σύνορα της καρδιάς μας είναι στο εύρος που εξέφραζαν οι πρόγονοί μας με την ρήση εφτά εποχές και τρεις ηπείρους».
Προκλητική ήταν και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προς την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών χωρών.
«Το γεγονός ότι στις αναφορές για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το Κυπριακό, όπως πάντα, υιοθετείται η μαξιμαλιστική οπτική των Ελλήνων και των ελληνοκυπρίων και αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι όπως επίσης το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις της χώρας μας και της ‘Τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ ξεκάθαρα αποκαλύπτει για πια συμφέροντα έχει γραφτεί αυτή η έκθεση».
Η κυβέρνηση προετοιμάζετε για όλα τα ενδεχόμενα καθώς θεωρείται πιθανό ακόμα και ένα επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφάλειας βρίσκονται σε επιφυλακή, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Ανησυχία για προβοκάτσια
Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ ήταν το μεταναστευτικό και οι τουρκικές προκλήσεις σε ημερήσια βάση, μετά και την πρόσφατη παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ από τουρκικές εταιρείες.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιδόθηκε σε διπλωματικό μαραθώνιο και ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα, μετά και την επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου συζήτησε αναλυτικά τα σενάρια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ενημέρωση πραγματοποίησε και ο κ. Παναγιωτόπουλος, που χθες δέχθηκε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το Τουρκολιβυκό.
Επί τάπητος βρέθηκε και το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε ενημέρωση για την εξέλιξη στις διαδικασίες επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη και των μέσων προστασίας, όπως και οι θαλάσσιες ρότες που χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα οι διακινητές, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα με το ναυάγιο στα Κύθηρα. Επίσης, συζητήθηκε και η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών που συμπλέκονται με ΜΚΟ, οι οποίες διαδραματίζουν ύποπτο ρόλο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και μόνιμο μέλος του ΚΥΣΕΑ πλέον Νότης Μηταράκης ενημέρωσε για το ζήτημα, με έμφαση στην αναβάθμιση των πληροφοριών ασφαλείας γύρω από αυτή την υβριδική απειλή, αν και ως τώρα η χώρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα εισροών και φιλοξενίας, με δεδομένο ότι πολλές δομές έχουν κλείσει ή λειτουργούν πολύ μακριά από το maximum της δυναμικότητάς τους.
Τέλος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επρόκειτο να ενημερώσει για την πορεία του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και για τις διαδικασίες προμήθειας 7 Canadair τα επόμενα χρόνια, δύο μέσω του RescEu και άλλα 5 με συνδυασμό ευρωπαϊκών και κάποιων εθνικών πόρων.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι γνωστός για την τακτική των ίσων αποστάσεων ακόμη και σε πρόδηλες περιπτώσεις απειλών και παραβιάσεων από μέρους της γείτονος.
Αύριο, ο υπουργός Άμυνας θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Προς ώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει ραντεβού με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.