Στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού και μεσαίου βεληνεκούς προχώρησε η Τουρκία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η πληροφορία έγινε γνωστή από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε δύο πηγές.
Η δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από κινητή πλατφόρμα σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τα άτομα που επικαλείται το πρακτορείο. Κατά τη δοκιμαστική βολή, ο πύραυλος κάλυψε 561 χιλιόμετρα, πέταξε για 458 δευτερόλεπτα και έπεσε στην ακτή του λιμανιού της Σινώπης.
Το έργο Tayfun
Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, η εταιρεία Roketsan πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας (SRBM), ωστόσο η είδηση της εκτόξευσης του πυραύλου είναι υποβαθμισμένη και δεν κυκλοφορεί.
Το μυστικό έργο ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας που ονομάζεται Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.
Η προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων εγχώριας παραγωγής, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο.
Ο πύραυλος Tayfun γίνεται ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς της Τουρκίας και το μεγαλύτερου βεληνεκούς σύστημα πυραύλων της.
Γιατί πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα;
Σημειώνεται πως αν και το βεληνεκές των πυραύλων αυτού του είδους ποικίλλει, δεν αναμένεται να είναι μικρότερο από 550 χιλιόμετρα για τον πύραυλο Tayfun.
Αυτό το εύρος εξηγεί γιατί η δοκιμή διεξήχθη στα ανατολικά της χώρας, σημειώνει το Turdef. Αν και το μέρος μπορεί να ενοχλήσει την Αρμενία, οι εναλλακτικοί χώροι δοκιμών θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, συνεχίζει.
Το βεληνεκές του πυραύλου καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή και η δοκιμή του έρχεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο καθώς οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τη γείτονα να κατεβάσει τους τόνους.
Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία το 2019, με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα βαλλιστικής άμυνας, υπενθυμίζει το Bloomberg. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τότε κυρώσεις στην Τουρκία και την απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35.