Οι Τούρκοι επιμένουν να βάζουν φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δηλώνουν ότι η ειρηνική και ομαλή συνύπαρξη θα υπάρξει μόνον από την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, και παράλληλα δοκιμάζουν εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει κάθε σημείο της Ελλάδας. Ο Χουλουσί Ακάρ άφησε προς στιγμήν στην άκρη την πολεμική ρητορική, τονίζοντας πως τα προβλήματα λύνονται με διάλογο.
Η εκτόξευση του τουρκικής κατασκευής πυραύλου Typhoon στην Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα στην χρονική συγκυρία που έγινε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν ένα μήνυμα ισχύος που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Η εκτόξευση έγινε από την Ριζούντα. Ο πύραυλος διένυσε 561 χιλιόμετρα μέσα σε 458 δευτερόλεπτα πριν καταλήξει στην θαλάσσια περιοχή στην Σινώπη. Ο τουρκικός πύραυλος αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού ολοκληρωθούν μερικές ακόμη δοκιμές.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για επίτευγμα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, ενώ σημειώνουν με νόημα ότι, η εμβέλεια του πυραύλου Typhoon μπορεί να χτυπήσει στόχους σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στην σκιά της εκτόξευσης του τουρκικού πυραύλου, ο Χουλουσί Ακάρ άφησε στην άκρη την πολεμική ρητορική, τονίζοντας πως τα προβλήματα λύνονται με διάλογο.
«Στην συνάντηση που είχα στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο του ανέλυσα τις σκέψεις και τα αισθήματα μας, ότι για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση πρέπει να συνομιλούμε, να συναντόμαστε. Πρέπει να συνεχίζεται ο διάλογος και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου μπορεί να βρεθεί λύση για τα προβλήματα μας», δήλωσε ο Ακάρ.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, τονίζοντας προς πως διάλογος γίνεται μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών βρίσκεται στο Κίεβο, όπου και θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, ενώ ενδέχεται να βρεθεί και με τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Στην Ελλάδα έφτασαν και τα πρώτα 6 από τα 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ανατολικογερμανικής προελεύσεως οχήματα ΒΜΡ, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία από την Γερμανική κυβέρνηση.
Πανηγυρίζει ο τουρκικός τύπος για την εκτόξευση του πυραύλου
Η Τρίτη ήταν μία σημαδιακή μέρα για την Τουρκία, η οποία έκανε μία επίδειξη ισχύος. Ο Χουλουσί Ακάρ, μίλησε αφού ολοκληρώθηκε η μέρα παρατηρητών άσκησης «πυρ κατά βούληση».
Καλεσμένος μάλιστα σε αυτή την άσκηση ήταν και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Όλοι παρακολούθησαν όλη τη δύναμη πυρός της Τουρκίας και έγινε και αυτή η δοκιμή του πυραύλου.
Ο τουρκικός τύπος πανηγυρίζει δείχνοντας την εμβέλεια αυτού του πυραύλου, δείχνει ότι σε όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ μπορεί να φτάσει αυτός ο πύραυλος, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ρητορική σήμερα.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν, όλα αυτά γίνονται για να ανεβάσει χαρτιά η Τουρκία, πριν στηθεί μία τράπεζα διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Τα χαρακτηριστικά του πυραύλου
Ο πύραυλος έφτασε τα 561 χιλιόμετρα εμβέλεια, χτύπησε εκεί στόχο και οι προδιαγραφές του λένε ότι θα φτάνει πάνω από αυτή την απόσταση. Ο προκάτοχός του, ο πύραυλος «Μπορά» ήταν 280 χιλιόμετρα plus.
Η ταχύτητα του πυραύλου είναι 4,5 μαχ, δηλαδή 4,5 φορές η ταχύτητα του ήχου. Είναι δηλαδή μία όχι τόσο υψηλή ταχύτητα, που να μην εντοπίζεται από αντιαεροπορικά συστήματα.
Τέλος, μπορεί να μεταφέρει μία κεφαλή που να έχει 500 κιλά ανάλογα με το τι κεφαλή διαθέτει αυτός που θα τον χρησιμοποιήσει.