Σε πεδίο μάχης φαίνεται πως εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, με βασικό «αγκάθι» τα ενεργειακά.
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ρίχνονται σε μια μάχη με επίδικο την επιβολή πλαφόν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ώρα… Βρυξελλών για το φυσικό αέριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη Σύνοδο αποφασισμένος να θέσει και πάλι την πρόταση για τον λεγόμενο «Δυναμικό Διάδρομο» ή αλλιώς το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο ταμπλό του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου, πρόταση για την οποία Γερμανία και Ολλανδία λένε σθεναρά όχι.
«Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του ΦΑ στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορούσε να δώσουμε μια απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα δοθεί μάχη»
Μέχρι στιγμής ομοφωνία φαίνεται ότι επιτυγχάνεται γύρω από τη λήψη κοινών μέτρων για την ενεργειακή εξοικονόμηση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και με αστερίσκους από την πλευρά της Γερμανίας για την κοινή αγορά φυσικού αερίου από τρίτες χώρες.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία κάνουν τα πάντα για να αποδυναμώσουν τις προτάσεις της Κομισιόν. Ο Καγκελάριος Σολτς λέει όχι και στο πλαφόν στις τιμές εισαγόμενου φυσικού αερίου μπροστά στον κίνδυνο οι αγορές να μην προμηθεύουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο.
«Κανείς δεν επιδιώκει να μην έχει φυσικό αέριο, επομένως το σωστό είναι να έχουμε μια συζήτηση για να δούμε πώς να μειώσουμε τις τιμές και να έχουμε αρκετό εφοδιασμό για όλους εμάς στην Ευρώπη».
Εν μέσω κριτικής για τη διφορούμενη στάση ανάμεσα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε πριν την έναρξη της Συνόδου με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με τους οποίους σφράγισε την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου και υδρογόνου που θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία.
«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Μακρόν και τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις τρεις χώρες για την επιτάχυνση της διαδικασίας διασύνδεσης», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.
Αντιπολιτευτικά πυρά
Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στον πρωθυπουργό για τις τρομακτικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής που στραγγαλίζουν, όπως είπε, τους παραγωγούς.
«Εδώ και δυο χρόνια, κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια και κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν να επιβιώσουν. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών και των παρόχων συνεχίζεται κανονικά».
«Κάποιοι πια δεν κερδοσκοπούν απλά ως ηλεκτροπαραγωγοί, αλλά και ως προμηθευτές. Μιλάμε για ένα αποτυχημένο μοντέλο που δίνει φαραωνικές επιδοτήσεις», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.