Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» για τη δράση των παιδόφιλων μέσα στο «σκοτεινό διαδίκτυο».
Ψάχνουν τα κορίτσια συνήθως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα αγόρια μέσα από πολεμικά παιχνίδια.
Προσποιούνται τους συνομήλικους, το λεγόμενο Grooming. Αφιερώνουν χρόνο, ίσως και μήνες, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, κι αφού το καταφέρουν ζητούν βίντεο και φωτογραφίες των παιδιών.
Στο πρώτο όχι ξεκινά ο εκβιασμός.
– Το ήξερα. Δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ. Είσαι ψεύτης
– Κερδίζω πάντα
– Μπράβο σου
– Αν δεν μου στείλεις τώρα κι άλλη θα πάνε σε όλους αυτές που μου έστειλες.
Όλα αυτά στο φανερό διαδίκτυο. Τι γίνεται όμως στο παράλληλο σύμπαν του σκοτεινού διαδικτύου; Έρευνα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» αποκαλύπτει τα σκοτεινά δωμάτια του ίντερνετ, εκεί όπου οι χρήστες ψάχνουν στοχευμένα μέσα από συνθηματικά, αρκεί να κατεβάσουν ένα λογισμικό.
Εκεί όπου το υλικό ανεβαίνει χωρίς να μένουν πίσω ψηφιακά ίχνη και η ανωνυμία κυριαρχεί.
Υπάρχουν 170.000 ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο
Το 35% των ιστοσελίδων στο σκοτεινό διαδίκτυο έχουν παράνομο περιεχόμενο:
– 3.000.000 χρήστες συνδέονται ημερησίως στο παράνομο λογισμικό
– 6.000 – 7.000 χρήστες στην Ελλάδα
– 300 υποθέσεις τον χρόνο απασχολούν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο παγόβουνο λένε οι ειδικοί. Το συμβατικό κομμάτι είναι στην επιφάνεια, το σκοτεινό διαδίκτυο όμως είναι σαν ένα σκοτεινό τούνελ.
Στο dark web οι διωκτικές Αρχές έχουν εντοπίσει ακόμα και εγχειρίδιο για παιδόφιλους, ένα εγχειρίδιο που καθοδηγηθεί σάτυρους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βήμα.
Στο σκοτεινό διαδίκτυο σημαντική είναι η συμβολή της Interpol. Μόλις δοθεί σήμα για πληρωμές που έγιναν από την Ελλάδα, η έρευνα του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα ξεκινήσει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει τη δίωξη ένα βήμα πιο κοντά στη σύλληψη του δράστη, ένας δράστης που μπορεί να είναι υπεράνω πάσης υποψίας, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας.