Σε συμφωνία, αλλά με πολλούς αστερίσκους και προϋποθέσεις, κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Έπειτα από μια σύσκεψη γεμάτη εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη», όμως παρέπεμψαν τη λύση του ενεργειακού στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και στην Κομισιόν.
Πρώτη κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση
Το πιο σημαντικό βήμα ήταν η συμφωνία των ηγετών στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού για την επιβολή ενός ευέλικτου πλαφόν στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο.
Οι τιμές στο φυσικό αέριο έπεσαν, ακριβώς γιατί ήταν ζωντανή η συζήτηση για το πλαφόν ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία μας, και αναφέρομαι στην πλειοψηφία των κρατών που υποστήριζαν αυτήν την πρόταση, τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε σήμερα μια επί της αρχής συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι αγορές διαπίστωσαν ότι είμαστε σοβαροί ως προς την απειλή να επιβάλουμε ένα είδος πλαφόν στο φυσικό αέριο».
Ήταν ουσιαστικά η πρώτη κοινή αντίδραση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση, με κοινές αγορές φυσικού αερίου προκειμένου να εξασφαλιστούν χαμηλές τιμές στις αγορές αλλά και να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια στις αποθήκες των κρατών μελών.
«Ο συνδυασμός των διαφορετικών εργαλείων δείχνει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου», είπε από τη μεριά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ένα βήμα πίσω από τη Γερμανία
Καπνός μπορεί να βγήκε από την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα, ωστόσο η σύγκρουση έφτασε στα άκρα εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του Γερμανού καγκελάριου.
Την υπόθεση πήρε στα χέρια του ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος συναντήθηκε στο περιθώριο του δείπνου και της στρογγυλής τράπεζας με τον Όλαφ Σόλτς, ένα τετ α τετ κατά το οποίο ξεκαθαρίστηκαν πολλά πράγματα.
«Δεν είναι το καπέλο που είχε συζητηθεί προηγουμένως. Αφορά σε κάτι που μπορεί να συμβεί τη μια ή την άλλη ημέρα αν παρατηρηθεί υπερβολική κερδοσκοπία», είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας.
Σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα το διήμερο 26 – 27 Οκτωβρίου αποκτά ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»
Οι ηγέτες πέταξαν ουσιαστικά το μπαλάκι στους υπουργούς Ενέργειας οι οποίοι συναντώνται την επόμενη εβδομάδα για να συμφωνήσουν πάνω στον διάδρομο που χάραξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί. Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Δε θέλουμε καμία περίπτωση να ξαναγυρίσει το θέμα σε εμάς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν οι υπουργοί Ενέργειας δεν καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία για τον τρόπο επιβολής του πλαφόν στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο, τότε το αδιέξοδο θα κληθούν να ξεπεράσουν και πάλι οι ηγέτες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Νοέμβριο.
Ευχαριστημένος αποχώρησε από τη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι τιμές στη ενέργεια «έπεσαν» καθώς οι αγορές αντιλήφθηκαν πως η Ευρώπη αποφάσισε να καταλήξει στην επιβολή πλαφόν.
Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Γερμανία και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.