Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, Χριστίνα Μπογιατζή, μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και για τις παγίδες που κρύβει το σκοτεινό διαδίκτυο.
Σοκάρουν τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους παιδοβιαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση με την 12χρονη στα Σεπόλια, ενώ όσα αναφέρει το άτυχο κορίτσι στην κατάθεσή του για τους εφιαλτικούς μήνες που έζησε στα χέρια των παιδοβιαστών δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους.
Η κ. Μπογιατζή αναφέρθηκε στην ψυχολογική υποστήριξη που οφείλουν να έχουν τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, αναδεικνύοντας την σημασία της ψυχικής υγείας.
«Οι παιδοψυχολόγοι γνωρίζουν καλά την αναπτυξιακή ψυχολογία, δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη το παιδί ανάλογα με την αναπτυξιακή του φάση. Κάθε φάση έχει ορόσημα, δηλαδή έχει αυτά που θα πρέπει να κατακτήσεις για να πας στο επόμενο. Υπάρχουν τα τραύματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ο παιδοψυχολόγο θα βρεθεί εκεί για να αποκαταστήσει το τραύμα και να ομαλοποιήσει την ανάπτυξη του παιδιού. Αυτή είναι η δουλειά του παιδοψυχολόγου, συνοδευόμενο από την συμβουλευτική προς τους γονείς», ανέφερε αρχικά.
Για την ιδιόμορφη σχέση της μητέρας της 12χρονης με την ανήλικη κόρη της, που περιγράφεται ως «μη συνηθισμένη», η κ. Μπογιατζή επεσήμανε πως, «οι ρόλοι σε αυτή τη σχέση, όχι μόνο έχουν αντιστραφεί, κάποιες φορές έχουν εξισωθεί, σαν να μιλάνε 2 γυναίκες της ίδιας ηλικίας, που βρίσκονται σε ένα project που πρέπει να φέρουν εις πέρας και συνεργάζονται και συνομιλούν με αυτόν τον σκοπό. Είναι η απόλυτη «γονεοποίηση» – ο όρος είναι parentification στα αγγλικά. Γονεοποιείται το παιδί και αντί να είναι ένα παιδί, είναι ένας ενήλικας. Ωστόσο δεν είναι ποτέ ενήλικας ενήλικας. Ποτέ δεν ωριμάζεις πριν την ώρα σου, απλώς θα απωλέσεις την παιδική σου ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι θα συναντήσεις μπροστά σου, ως ένα χρωστούμενο στον εαυτό σου. Επομένως, η πρόωρη ωρίμανση δεν είναι ποτέ για καλό».
Η κ. Μπογιατζή τοποθετήθηκε σχετικά με τον παιδοψυχολόγο που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να «ανακρίνει» παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία πρέπει να καταθέσουν την πραγματικότητα των γεγονότων.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η θέση του παιδοψυχολόγου που είναι και πραγματογνώμονας. Έχεις να κάνεις με ευαίσθητες παιδικές ψυχές και έχεις να κάνεις και με ενήλικες που συνήθως έχεις να προστατέψεις τα παιδιά από αυτούς, που μπορεί να είναι και οι γονείς τους. Σαφέστατα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση αλλά σε πιο δύσκολη θέση είναι το παιδί και σε καμία περίπτωση ο παιδοψυχολόγος. Μπορεί να χρειαστεί να καλέσουμε το παιδί πολλές φορές για να δούμε εάν υπάρχει συνοχή στα λεγόμενά του, ακόμα και μέσα από τις ζωγραφιές του, από το παιχνίδι του, που είναι ο κύριος τρόπο να το δούμε αυτό. Μέσα από το παιχνίδι, όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι δε τους βλέπει κανείς, τότε αποκαλύπτουν τα πραγματικά τους συναισθήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το κλειδί είναι επιτρέψουμε στο παιδί να εκφραστεί χωρίς να αισθάνεται ότι κάποιος το αξιολογεί ή το κρίνει. Εκεί θα φανούν όλα. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι συνεδρίες προκειμένου να σχηματίσουμε ένα αρχικό και ασφαλές συμπέρασμα. Όλα εξαρτώνται από τη θεραπευτική σχέση. Ο παιδοψυχολόγος και το παιδί είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το παιδί θα αφεθεί και αυτό απαιτεί χρόνο», κατέληξε.