Στην επιχείρηση καθαρισμού του διαστήματος θα επιδοθεί μια βρετανική εταιρεία μετά από συμβόλαιο του έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 167 εκατομμύρια αντικείμενα, διαφόρων μεγεθών, από συντρίμμια πυραύλων μέχρι και ολόκληροι δορυφόροι που δεν λειτουργούν, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.
«Βλέπουμε πολλούς δορυφόρους που είναι ακόμα λειτουργικοί αλλά ξεμένουν από καύσιμα. Χωρίς καύσιμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Εμείς παρέχουμε υπηρεσίες που μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή αυτών των δορυφόρων», σημειώνει ο Rory Holmes, eκπρόσωπος Clearspace.
Πώς θα μαζευτούν τα διαστημικά σκουπίδια
Η αποστολή της εταιρίας μετά το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, προβλέπει τον «καθαρισμό» δύο μεγάλων τμημάτων από πύραυλο, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» σε χαμηλή τροχιά στη Γη.
Το διαστημικό σκουπιδιάρικο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025. Είναι εφοδιασμένο με τέσσερα ρομποτικά χέρια για να μπορεί να παγιδεύσει τα μεγάλα σκουπίδια και να τα οδηγήσει στην ατμόσφαιρα της Γης, έτσι ώστε να καταστραφούν.
«Το σύστημά μας είναι ικανό να μετακινήσει πολλά κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών. Τα πιάνει όλα και τα τραβά με ασφάλεια και μετά επιστρέφει και κάνει και πάλι το ίδιο».
Τα διαστημικά σκουπίδια μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για δορυφόρους, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (μέχρι να κλείσει οριστικά), καθώς και τους μελλοντικούς διαστημικούς σταθμούς που κατασκευάζονται ή σχεδιάζεται να κατασκευαστούν.