Για την εμπειρία της ως θύμα χειρισμού μίλησε στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος, Βίκυ Χατζηβασιλείου.
Υπάρχουν στιγμές που πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος είναι του «χεριού μας» και μπορούμε να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Υπάρχουν όμως και άλλες που έχουμε πέσει θύματα χειριστικών ανθρώπων χωρίς να το καταλάβουμε.
Η Βίκυ Χατζηβασιλείου ανήκει στη δεύτερη περίπτωση, καθώς έχει πέσει θύμα χειρισμού από συγγενή της, φίλη και ερωτικό σύντροφο.
«Για οποιοδήποτε συναίσθημα βιώνουμε, εμείς έχουμε επιτρέψει να συμβεί» τονίζει και συμπληρώνει πως είναι μια κατάσταση ψυχοφθόρα για το θύμα, ωστόσο πρέπει το ίδιο να το λύσει με τον εαυτό του.
«Και στη δουλειά μου και στη ζωή μου θεωρώ ότι εάν καταφέρω κάτι, πρέπει να το καταφέρω γιατί έχω την ικανότητα και όχι τη μέθοδο» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Φρόσω Φωτεινάκη εξήγησε τι σημαίνει χειριστική συμπεριφορά:
«Είναι οι συμπεριφορές, τεχνικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί κάποιος για να κάνουμε αυτό που θέλει εκείνος». Με τον όρο “τεχνικές” η ψυχολόγος αναφέρεται στα ψέματα που χρησιμοποιεί ο θύτης προς το θύμα αλλά και τις ενοχές που του δημιουργεί, ακόμη και τις απειλές.
Ερωτώμενοι για τους χώρους που συναντάμε έντονα χειριστικές συμπεριφορές, η Βίκυ Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε αρχικά στο σπίτι, υπογραμμίζοντας το ρόλο της μητέρας.
«Ένα παιδί είναι ανυπεράσπιστο σε μια τέτοια συνθήκη, δεν μπορεί να το καταλάβει, το θεωρεί μια κανονικότητα» προσθέτει η δημοσιογράφος.
Με αυτόν τον τρόπο σημείωσε πως μεγαλώνει ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που μαθαίνει πως ο χειρισμός είναι κάτι το φυσιολογικό και το αποδέχεται μετέπειτα και από τον εργοδότη και από τον σύντροφο και από τον φίλο.
«Μπαίνει σε σχέσεις και του είναι πολύ οικείο ο άλλος να προσπαθεί να τον ελέγξει» συμπληρώνει η ψυχολόγος.
Συνέχισε εξηγώντας πως η χειραγώγηση είναι άμυνα μπροστά σε ευάλωτες προσωπικότητες.
Το προφίλ του χειριστικού ανθρώπου
Η ψυχολόγος ανέφερε πως με το να χειρίζεται κανείς τον άλλον, προσπαθεί να «καλύψει τα τρωτά του σημεία». Είναι άνθρωποι με πολύ εύθραυστο «εγώ», σχεδόν κατακερματισμένο που προσπαθούν να βρεθούν στο επίκεντρο και να νιώσουν σημαντικοί.
Πώς θα καταλάβουμε έναν χειριστικό άνθρωπο
Η ψυχολόγος σημείωσε πως ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε μία χειριστική συμπεριφορά είναι το σώμα μας.
Όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν χειριστικό άνθρωπο αυτομάτως νιώθουμε πίεση, παραβίαση, ταραχή και ενοχή.