«Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει, αποδεικνύουμε όμως πως επιστρέφουμε το μέρισμα στην κοινωνία, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.
«Το απόστημα έχει σπάσει. Η τιμωρία είναι τόσο σκληρή, όσο το επιτρέπει ο νόμος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αναφρικά με την φρικιαστική υπόθεση του Κολωνού.
Τόνισε πως η κυβέρνηση αυστηροποίησε τους νόμους προτού έρθουν στο «φως» αυτές οι υποθέσεις.
Την ίδια ώρα επισήμανε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια δηλώνοντας πως είναι σε θέση να τα υλοποιεί γιατί οι οικονομία πήγε καλύτερα.
Ξεκαθάρισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία παρέκκλιση από τους στόχους της για το 2023.
Συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς
Στη Αθήνα μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη. Νωρίτερα σήμερα, θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί, ενώ στις 12:00 θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, η ενέργεια, οι επενδύσεις και τα εξοπλιστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη γερμανική πλευρά δίνεται μεγάλη σημασία στην ιδιότυπη ανταλλαγή αρμάτων μάχης: 40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ωστόσο δεν θέλει να τα στείλει απευθείας για να μην γίνει «εμπόλεμο μέρος».
Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος» στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2.
Στο μέτωπο της ενέργειας, υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τις προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μεταφορά άλλων πηγών ενέργειας όπως του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.
Στα ελληνοτουρκικά, η γερμανική κυβέρνηση δεν προχωρά σε πολλές δηλώσεις, ωστόσο τα μηνύματα που στέλνονται από το Βερολίνο είναι μεν υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο, «αλλά οπωσδήποτε προσεκτικά».
Το προσφυγικό, είναι ακόμη ένα θέμα που θα συζητηθεί, εν μέσω καθημερινών πια αναφορών στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για πρακτικές βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.