Τις νέες κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
O αρμόδιος υπουργός προχώρησε στην ενημέρωση των καταναλωτών για τις επιδοτήσεις που θα κρίνουν τον τελικό λογαριασμό ιδιωτών και επιχειρήσεων με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.
Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. «H Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής στον αγώνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε:
Για όλες τις παροχές κυρίας και μη κυρίας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχων:
Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα με επιδότηση 238 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το 90% των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.
Δεύτερη κλίμακα
Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.
Σε αυτή την περίπτωση τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 188 ευρώ. Ενώ ισχύει επιπλέον μείωση 50 ευρώ στον λογαριασμό για όσους πετύχουν μείωση της κατανάλωσης τους κατά 15%
Τρίτη κλίμακα
Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία η επιδότηση ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.
Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 286 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Επαγγελματικά Τιμολόγια
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.