Ο Θανάσης Ευθυμιάδης και οι «Ρίζες» συνάντησαν την Βέτα Γεωργιάδου, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του «Σχολείου της Φύσης» στη Θεσσαλονίκη, και μίλησαν για το πώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον μέσω της μάθησης.
Στο «Σχολείο της Φύσης» η κυρίαρχη ιδέα είναι ότι το παιδί χτίζει τη γνώση μέσα στη φύση, όπου αναπτύσσεται αισθητηριακά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά.
«Η ιδέα προέκυψε από την εμπειρία που είχα με τα παιδιά στα σχολεία, γιατί μέχρι το 2007 δούλευα σε δημόσιο σχολείο, και ότι ζούσα εκεί με τα παιδιά ήταν μη λειτουργικό. Τότε μου ήρθε η ιδέα ότι πρέπει να κάνω ένα σχολείο στη φύση, γιατί ο άνθρωπος είναι ον της φύσης, ανήκει στη φύση, μαθαίνει από τη φύση και πρέπει να βρει τον δάσκαλό του εκεί», τόνισε η Βέτα Γεωργιάδου.
Η ίδια είχε μεγαλώσει στη φύση και εξήγησε στον Θανάση Ευθυμιάδη πως το «Σχολείο της Φύσης» επικεντρώνεται κυρίως στο παιδί και τις ανάγκες του.
«Μεγάλωσα στη φύση. Μεγαλώσαμε μέσα στα χωράφια και πηγαίναμε από πολύ μικροί στη δουλειά στα χωράφια και στα ζώα. Αυτό ήταν φυσικό, δεν ήταν «άμα θες έλα» και «άμα δεν θες, μπορείς να μην έρθεις»… Έπρεπε να βοηθήσεις την οικογένεια. Αυτή τη φυσική σχέση που είχαμε με το περιβάλλον έχει διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο που έχω διαμορφώσει για τα παιδιά».
Στις «Ρίζες» μίλησε και ο Άγγελος Πατσιάς, παιδαγωγός και διευθυντής του «Σχολείου της Φύσης». Όπως τόνισε ο ίδιος, η εκπαιδευτική διαδικασία επικεντρώνεται στην κατανόηση των αναγκών των παιδιών.
«Το παιδί θα πρέπει να χαίρεται που είναι εδώ, γιατί εάν δεν χαίρεται το έργο μας γίνεται πιο δύσκολο και όσα τους μαθαίνουμε δεν έχουν νόημα και δεν τους εμπνέεις σαν άνθρωπος πια. Εάν δεν φροντίζεις να είναι ψυχικά καλά όντας εδώ, μετά δεν σε εμπιστεύεται».
«Όταν ένα παιδί είναι σε δημιουργικό οίστρο δεν μπορεί να ακουστεί ντριν, απαγορεύεται, τον καταστρέφεις. Όταν βλέπεις ότι μία τάξη δεν είναι στα καλά της δεν μπορείς να περιμένεις να χτυπήσει το κουδούνι για να την βγάλεις έξω για μία βόλτα να ξεσκάσει. Έχει να κάνει με την κατανόηση των αναγκών. Όταν κατανοείς τις ανάγκες του παιδιού, το παιδί κατανοεί και τις δικές σου ανάγκες. Ξαφνικά γίνεσαι κοινωνός μίας όμορφης κοινοτικής διαδικασίας», τόνισε.