Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Φινλανδοί ερευνητές που ανακάλυψαν ότι τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη επηρεάζουν τη μάθηση και τη μνήμη ενός είδους σφήκας που λέγεται βόμβος.
Οι μέλισσες βόμβοι, αυτό το είδος σφήκας, είναι μεγαλύτερες από τις κοινές μέλισσες και είναι πολύ σημαντικοί επειδή είναι γηγενείς επικονιαστές.
Οι Φινλανδοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Ούλου, διαπίστωσαν πως μόνο μία μικρή δόση του ζιζανιοκτόνου επηρεάζει αυτό το είδος σφήκας και την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να απομνημονεύουν τις συνδέσεις μεταξύ των χρωμάτων και της γεύσης.
Ο Όλι Λούκολα του Πανεπιστήμιο Ούλου αναφέρει σχετικά: «Αν χάσουν τις γνωστικές τους ικανότητες να βρουν τροφή για τις φωλιές, τότε αυτό σημαίνει ότι οι φωλιές θα εξαφανιστούν, ότι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν επειδή πολύ λίγες νέες βασίλισσες θα αναδυθούν από τις φωλιές».
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο ομάδες σφηκών και τη μία από αυτές την εξέθεσαν σε δόση του ζιζανιοκτόνου που θα συναντούσαν σε ένα ψεκασμένο χωράφι.
Οι βόμβοι που εκτέθηκαν στο συγκεκριμένο χημικό σκεύασμα ξέχασαν μέσα σε λίγες μέρες όσα είχαν μάθει κατά την αναζήτηση γύρης, επειδή αποδυναμώθηκε η ευαίσθητη χρωματική τους όραση.
Μακροπρόθεσμα, η έλλειψη αυτής της όρασης θα οδηγήσει τον βασικό επικονιαστή της κοινής μέλισσας σε απομάκρυνση από το πρωταρχικό καθήκον του.
Μία συνέπεια που θα βλάψει ανεπανόρθωτα όχι μόνο το είδος της μέλισσας, αλλά γενικότερα και το περιβάλλον.