Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, και ο γυναικολόγος και Γ.Γ. ελληνικής εταιρείας αναπαραγωγικής ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις δράσεις της ευρωπαϊκής ένωσης σχετικά με τον νεογνικό προσυμπτωματικό έλεγχο, και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος σχολίασε την εισήγησή του για τον νεογνικό έλεγχο.
Ο νεογνικός έλεγχος έρχεται με το νέο έτος, η νέα φαρμακευτική στρατηγική. Άρα, μέσα σε αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τα ορφανά φάρμακα – είναι φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών -, για τις σπάνιες παθήσεις, και πως αυτό μέσω του νεογνικού ελέγχου, μέσω τεστ, παίρνοντας λίγο αίμα από το νεογνό όταν γεννηθεί, να δούμε εάν υπάρχει κάποια νόσηση, κάποια ασθένεια, που με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή να μπορούμε να το υποστηρίξουμε και να το θεραπεύσουμε», είπε αρχικά.
Υπάρχουν 52 διαγνώσεις που μπορούν να γίνουν παίρνοντας λίγο αίμα από το πατουσάκι του νεογνού, με το που γεννηθεί, εάν υπάρχει κάποιο νόσημα. Στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό ακόμα, έχουμε 5, στην Ευρώπη υπάρχει μία μεταβολή μεταξύ 5 και 40 που η Ιταλία κάνει 40 τεστ με το που γεννηθεί το παιδί. Άρα είμαστε σε έναν δρόμο του να εφαρμοστεί οριζόντια κι να γίνεται ένα μίνιμουμ τεστ σε όλα τα κράτη – μέλη», συμπλήρωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος.
Ο γυναικολόγος και Γ.Γ. ελληνικής εταιρείας αναπαραγωγικής ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, μίλησε για τις εξετάσεις που γίνονται πριν από τον τοκετό, αλλά και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Είναι πολλές οι εξετάσεις που δεν χορηγούνται από το κράτος, από την άλλη έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, ιδιαίτερα στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και μάλιστα έρχονται ζευγάρια από πάρα πολλά κράτη,, 67 έχω μετρήσει, προκειμένου να βοηθηθούν από αυτές τις υπηρεσίες στην Ελλάδα. Έχουμε ένα ευέλικτο νόμο, χάρη στις προσπάθειες που έχουν γίνει», τόνισε αρχικά.
«Αυτό που ανέφερε ο κ. Κυμπουρόπουλος, σχετικά με το να παίρνουν αίμα στα νεογνά για έλεγχο, ο κ. Πάντος επεσήμανε πως, «βεβαίως μπορεί να γίνει αυτό, μπορούν να εξεταστούν τα νεογνά, τα παιδιά και προσπαθώντας με πρόληψη και φαρμακευτική αγωγή να βοηθηθούν. Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χάρη στον νέο νόμο που ψήφισε ο κ. Πλεύρης, είναι πολύ πιο ευέλικτος ο νόμος. Δόθηκε η δυνατότητα της κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, άλλαξε το όριο ηλικίας, δόθηκε η δυνατότητα για τροποποίηση της συγκατάθεσης όσον αφορά στην «τύχη» των εμβρύων».
20.000 έμβρυα στα «αζήτητα»
Ο κ. Πάντος τοποθετήθηκε σχετικά με τα έμβρυα που μένουν στα «αζήτητα», έπειτα από επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση.
«Λόγω των καλών επιδόσεων που έχει η εξωσωματική γονιμοποίηση, πολλά έμβρυα μένουν αδιάθετα. Οι γονείς εξαφανίζονται είτε χωρίζουν, είτε δεν δίνουν σημασία, τα εγκαταλείπουν. Ο νόμος προβλέπει ότι επειδή εν μπορούμε να τους βρούμε, με ένα αίτημα στην Εθνική Αρχή, καταστρέφονται. Είτε δωρίζονται για έρευνα, είτε καταστρέφονται. Αυτό είναι μία σπατάληση ζωής, να «πετάμε» τα έμβρυα σκάβοντας μία λακκούβα στο χώμα», είπε και συμπλήρωσε:
«Όταν λέμε έμβρυο εννοούμε γονιμοποιημένο ωάριο. Αυτό μπορεί δυνητικά να δώσει ανθρώπινη ύπαρξη, σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως είναι η μήτρα της γυναίκας. Αυτό το πρόβλημα έχει τεράστιες βιοηθικές διαστάσεις. Θεωρώ ότι μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους, ο ένας είναι να δοθεί μία επιπλέον επιλογή στα ζευγάρια, μέσα από μία «δημόσια τράπεζα» εγκαταλελειμμένων εμβρύων, αυτά τα έμβρυα, με την συγκατάθεση των γονιών, να δωρίζονται σε ζευγάρια που να θέλουν υιοθεσία. Θα μπορούμε μέσα από μία καμπάνια να ενημερώσουμε τα ζευγάρια ότι υπάρχει και η δυνατότητα κατάψυξης γαμετών, και να αλλάξει η τακτική, και να μην καταψύχουμε έμβρυα, αλλά αγονιμοποίητα ωάρια».