Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία για την δράση των παιδεραστών και κακοποιητών στη χώρα μας. Μέσα σε 5 χρόνια έχουν υπάρξει τουλάχιστον 1.118 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, δηλαδή 223 υποθέσεις κάθε χρόνο.
Περισσότερα από 1.118 παιδιά βίωσαν την φρίκη της κακοποίησης, 9/10 από άτομο του περιβάλλοντός τους.
Πόσες όμως είναι οι περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε, πόσα παιδιά ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά και δεν μπορούν να βρουν τη δύναμη να το φωνάξουν;
Σύμφωνα με τις έρευνες, 1 στα 3 παιδιά δε μιλάει. Τα δύο χρόνια της πανδημίας οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τετραπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με το συμβούλιο της Ευρώπης, 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Στη χώρα μας, το ποσοστό αντιστοιχεί στο 16%.
«ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» ονομάζεται και η καμπάνια του υπουργείου Παιδείας. Το διδακτικό έτος 2021 – 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.100 εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού και ενδοοικογενειακής βίας
Στην ελληνική αστυνομία πραγματοποιήθηκαν 13 σειρές εκπαιδεύσεων και επιμορφώσεων του προσωπικού.
Βραχιώνας, το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων, η προσέγγιση γίνεται διαδικτυακά.
Σε 5 χρόνια έχουν καταγραφεί 1.044 περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων. Εκτιμάται ότι στο διαδίκτυο διακινούνται 70 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο παιδιών.
Το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.