Από σήμερα και για τις δυο επόμενες μέρες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν περιμένει από ώρα σε ώρα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμεπργκ προσπαθώντας να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα απειλεί με πυραύλους και γεωτρήσεις, ενώ πριν από λίγο είχαμε δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ αλλά και του Τσαβούσογλου, με τον Στόλτενμπεργκ να αναφέρει ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και το Αιγαίο.
Κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών είναι, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η περαιτέρω προσπάθεια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, να πείσει την Άγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει κατά κύριο λόγο έναντι της Σουηδίας και κατά δεύτερο έναντι της Φινλανδίας, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, εκτιμάται από νατοϊκούς κύκλους ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.
Η Σουηδία
Η Τουρκία είναι απίθανο να υπογράψει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του έτους,
Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από τις προγραμματισμένες για το επόμενο έτος προεδρικές εκλογές είναι ελάχιστες, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα και η ατζέντα του τουρκικού κοινοβουλίου είναι γεμάτη για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την Άγκυρα.
Η Φινλανδία
Από την άλλη, η Τουρκία είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία της Φινλανδίας, η οποία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στη συμμαχία. Ωστόσο, στην Άγκυρα σχεδιάζουν να ψηφίσουν και για τις δύο αιτήσεις ταυτόχρονα.
Σημειώνεται πως από σήμερα και για τις δυο επόμενες μέρες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, με βασικό θέμα συζήτησης το ενταξιακό Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.