Στην Τουρκία βρίσκεται ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Αθήνα.
«Ρίξτε τους τόνους»
Η επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία με κύριο στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ήταν επίσης μια ευκαιρία για να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την Αθήνα.
«Σήμερα συζητήσαμε διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στο Αιγαίο, τη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας, την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς και την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Στόλντεμπερκ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα κάτι που τόνισε και κατά το τετ α τετ που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Μαστίγιο & καρότο
Το μήνυμα ελήφθη από την Άγκυρα, με τους ανθρώπους του Ερντογάν να αφήνουν στην άκρη, έστω για λίγο, την ακραία πολεμική ρητορική με την γνωστή τακτική του μαστίγιου και του καρότου.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας απειλήσει. Δεν έχει τέτοια ισχύ. Κι εμείς δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Όπως να ξεσπάσει πόλεμος με την Ελλάδα, να γίνει μια σύγκρουση. Η Ελλάδα στα νησιά παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν.
Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα ωφελούσε όλες τις χώρες της περιοχής τόνισε ο Νίκος Δένδιας στο μήνυμά του σε διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η Ελλάδα έχει κάνει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας τη ‘Βίβλο»’ των προτεραιοτήτων της στην εξωτερική πολιτική. Εάν όλες οι χώρες τηρούσαν αυτές τις αρχές, όλοι θα ωφελούνταν».
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Balkan Shield» που διοργανώνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με τη συμμετοχή τμημάτων από έξι βαλκανικές χώρες.
Η στρατιωτική συνεργασία των βαλκανικών χωρών αποτελεί προτεραιότητα για το ελληνικό Πεντάγωνο που πλέον έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.