Καλεσμένος στο «Όλα για τη Ζωή μας» και του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ήταν ο ηθοποιός Αγησίλαος Μικελάτος, ο οποίος μίλησε για τη δική του εμπειρία με το καθημερινό στρες αλλά και για το τι τον βοήθησε να το αντιμετωπίσει.
Το σημερινό θέμα της εκπομπής ήταν το καθημερινό στρες με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι για διαφορετικούς λόγους. Στην παρέα του Μιχάλη Κεφαλογιάννη βρέθηκε ο ηθοποιός Αγησίλαος Μικελάτος εξηγώντας τους τρόπους που βοήθησαν τον ίδιο να ξεπεράσει το άγχος.
Τον ίδιο, όπως είπε, τον αγχώνει το να κρατάει «μία ποιότητα στις διαπροσωπικές του σχέσεις».
«Αυτό που βοηθάει εμένα είναι η επικοινωνία, το να ακούς ουσιαστικά τον συνομιλητή σου» αναφέρει στην ερώτηση τι τον βοηθά να ξεπερνά το άγχος του σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Μιλώντας για το δημιουργικό στρες ο ηθοποιός δήλωσε πως είναι κάτι που το νιώθει στη δουλειά του και χωρίς αυτό δεν θα είχε εξέλιξη. Στην ερώτηση εάν υπάρχει κάτι που τον αποσυντονίζει στην καθημερινότητά του, απαντά η αγένεια.
Η νευρολόγος, Πηνελόπη Παπαχρήστου εξηγεί πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι γενετικά «καταδικασμένος» να νιώθει στρες. «Είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός αυτοπροστασίας το στρες, υπάρχει σε όλους μας η ικανότητα να το βιώνουμε από τη στιγμή της γέννησής μας. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το πώς το βιώνουμε και το διαχειριζόμαστε» συμπλήρωσε.
Ο Αγησίλαος Μικελάτος αποκάλυψε πως η απώλεια του παππού του ήταν κάτι που του άλλαξε δραματικά τις ισορροπίες της καθημερινότητας κάνοντάς τον να αγχώνεται για το παραμικρό. «Στην πορεία όμως κατάλαβα πως το γεγονός αυτό ήταν ένα “δώρο”. Κατάλαβα πως δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για τέτοια ζητήματα, όταν συμβαίνουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα» προσέθεσε.
Η νευρολόγος μιλώντας για τους τρόπους αντιμετώπισης του καθημερινού στρες αναφέρθηκε στο κρύο ντουζ. «Αρχικά το κρύο ντουζ βοηθά στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση, κινητοποιεί το ανοσοποιητικό μειώνοντας έτσι τη διάρκεια των λοιμώξεων και δίνει μία πνευματική διαύγεια και ευεξία» σημείωσε.
Υπογράμμισε πως οι ζωές μας πλέον είναι συνδεδεμένες με τον «ψηφιακό θόρυβο», συνεχώς κάποιος μας αναζητά μέσω του κινητού τηλεφώνου και αυτό είναι ένα αρνητικό στρες.
Και συνέχισε: «Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το οξύ στρες , να μην το αφήσουμε να χρονίσει, να μπει στην καθημερινότητα, γιατί αργότερα καταγράφεται και ως ρουτίνα στον εγκέφαλό μας. Και ο εγκέφαλός μας δεν κρίνει τι είναι κακό και τι καλό, απλά συντηρεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτό που εμείς κάνουμε συνέχεια».
Κατέληξε επισημαίνοντας πως η βοήθεια ενός ειδικού είναι απαραίτητη συνήθως σε όσους έχουν βιώσει μία τραυματική εμπειρία στο παρελθόν με αποτέλεσμα να την ανασύρουν σε κάθε επαφή με ένα νέο στρες.