Ο ηθοποιός Νίκος Κουρής και η Καθηγήτρια Παθολογίας - Μεταβολικών Νοσημάτων του Παν/μίου Αθηνών, Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον διαβήτη, τους τύπους του, και το πώς το αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από διαβήτη.
Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα δεν πρέπει να υποτιμάται από άνδρες και γυναίκες σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται. Το να διαγνωσθεί κάποιος με διαβήτη δεν είναι το τέλος του κόσμου, γιατί σήμερα η επιστήμη προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις.
Ο Νίκος Κουρής αποκάλυψε πως πάσχει από διαβήτη τύπου 1 από την εφηβεία και μίλησε γι’ αυτό.
«Δεν το έλεγα γενικώς όπως θα όφειλα και θα ήταν χρήσιμο. Είναι καλό να ξέρει κάποιος ότι έχω αυτό το πρόβλημα για να ξέρει εάν πάθω κάτι να με βοηθήσει, είναι χρήσιμο. Πολλοί διαβητικοί δεν το λένε γιατί υπάρχει μεγάλη μυθολογία στην Ελλάδα για τους διαβητικούς, ήταν πάντα δύσκολο να το πεις», είπε ο ηθοποιός.
«Ο διαβήτης είναι η πιο παρεξηγημένη έλλειψη ινσουλίνης στον τύπο 1. Δεν χρειάζεται να γίνεις διαβητικός για να προσέχεις τι βάζεις στο σώμα σου. Θυμάμαι ότι για 2 μήνες δεν μπορούσα να πάω στο σχολείο, πήγαινα τρίτη γυμνασίου, έπινα πολύ νερό δεν μπορούσα να ξεδιψάσω, έτρωγα πολλά γλυκά για κάποιον λόγο και όταν το ζάχαρό μου έφτασε στο 600 έπεσα σε κώμα. Το ανακαλύψαμε τυχαία σε μία ιδιωτική κλινική, νόμιζαν ότι έχω σκωληκοειδίτιδα. Δεν θεωρώ ότι είναι νόσος, ότι είναι έλλειψη και χρειάζεται μία ιδιαίτερη μεταχείριση», πρόσθεσε ο Νίκος Κουρής.
«Η ινσουλίνη που μπορείς να την βάλεις μόνος σου, είναι μία μικρή εξίσωση. Έχει σχέση με την ψυχική σου κατάσταση, πόσο αθλείσαι, πόσο τρως και σε τι ποσότητες. Στην αρχή πέρασα κατάθλιψη, 10 χρόνια μεγάλης αυτοκαταστροφής. Ό, τι χρειαστεί για να περάσεις στο φως, πρέπει να το περάσεις. Εγώ πέρασα πολύ σκοτάδι, ξέρω πολύ κόσμο που το περνά και να είναι σαν να μην το έχει», τόνισε ο Νίκος Κουρής.
Η Καθηγήτρια Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, αναφέρθηκε στον διαβήτη και στο πως το αντιμετωπίζουν οι νοσούντες.
«Για τον διαβήτη τύπου 2 πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Ειδικά εάν έχουμε επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό, ή κάποιους παράγοντες κινδύνου, για παράδειγμα παχυσαρκία ή εάν έχει υπέρταση ή να έχει κάποιος από την οικογένεια διαβήτη, εάν κάποιος δεν αθλείται και τρώει ό,τι βρει μπροστά του», είπε αρχικά η κ. Χατζηαγγελάκη.
Για την εμμηνόπαυση και τον διαβήτη η κ. Χατζηαγγελάκη διευκρίνισε πως, «όσο πιο νωρίς ξεκινά ο διαβήτης, τόσο πιο νωρίς έρχεται και η εμμηνόπαυση, γιατί αυτές οι γυναίκες είναι ευάλωτες στην πρόωρη γήρανση των ωοθηκών. Λόγω της έλλειψης ινσουλίνης, και λόγω των αγγειακών επιπλοκών. Γίνεται όμως και το αντίθετο, ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
«Ο προδιαβήτης είναι ο προθάλαμος του διαβήτη. Είναι ένα «καμπανάκι» για να αλλάξει κάποιος τις συνήθειές του. Είναι όμως δύσκολο να το διαγνώσουμε», συμπλήρωσε.
Πόσα χρόνια είναι μπορεί να είναι κάποιος σε προδιαβητικό στάδιο και τι σημαίνει αυτό σε τίμές;
«Λέμε πως είμαστε στον προθάλαμο διαβήτη, ωστόσο πρέπει να ξέρουμε τις τιμές. Αν η τιμή είναι του ζαχάρου είναι από 125 και πάνω το πρωί που ξυπνάμε νηστικοί 8 ώρες, είναι διαβητικός. Αυτό μπορεί να το μετρήσει κανείς όποτε θέλει αρκεί να είναι 8 ώρες νηστικός. Εάν η τιμή είναι 110 – 125 το πρωί το ζάχαρο ή το «νηστικό ζάχαρο» που λέμε, τότε είναι ο προθάλαμος του διαβήτη. Κάτω από το 110 φυσιολογικό, και πάνω από 125 είσαι διαβητικός. Το «τσιμπημένο ζάχαρο» είναι κακό για την υγεία μας», είπε η κ. Χατζηαγγελάκη.
«Μην μας φοβίζει η ινσουλίνη», σχολίασε ο Νίκος Κουρής.
«Άργησε πολύ στην Ελλάδα αυτό. Ήταν ταμπού να πει κάποιος ότι είναι διαβητικός», δήλωσε η κ. Χατζηαγγελάκη απαντώντας και συμπληρώνοντας την αναφορά του ηθοποιού.
Πως ο ψυχισμός επηρεάζει τις τιμές του διαβήτη στο αίμα;
Η κ. Χατζηαγγελάκη επεσήμανε σχετικά με αυτό το ζήτημα ότι, «δυστυχώς η μοναξιά συνδέεται με στρες, με κατάθλιψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο άνθρωπος που απομονώνεται τρώει συνέχεια, δεν προσέχει αλλά παράλληλα έχουμε την ορμόνη κορτιζόλη, την κατεξοχήν ορμόνη του στρες, και αυτή ανεβοκατεβάζει τις τιμές του διαβήτη. Ζούμε πολλά χρόνια με τον διαβήτη χωρίς να το ξέρουμε».
Για τις «κακές» διατροφικές συνήθειες συμπλήρωσε: «Δεν είναι το σωματικό βάρος που κάνει τη ζημιά αλλά το λίπος, και αυτό πρέπει να χάσουμε. Αυτό θα χαθεί με την άσκηση και τη σωστή διατροφή».