Νέες αλλαγές έρχονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Τα προϊόντα θα διευρυνθούν, θα προστεθούν νέα για ευάλωτες κατηγορίες όπως οι διαβητικοί ενώ θα αλλάξουν και τα ταμπελάκια σήμανσης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης εντοπίζει, και με τη βοήθεια ενώσεων των καταναλωτών, τις αρρυθμίες των πρώτων ημερών και με υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, όπως ειδικά προϊόντα για καταναλωτές με προβλήματα υγείας.
«Θα αποστείλουμε οδηγίες με τη μορφή υπουργικής απόφασης που εξειδικεύει τα μέτρα του καλαθιού προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μεγαλώσουν τα ταμπελάκια και να δούμε ζήτημα της λίστας για να συμπεριλάβουμε προϊόντα που αφορούν πολύ ειδικές ομάδες συμπολιτών, όπως οι διαβητικοί», σημιεώνει ο Σωτήρης Αναγνωοστόπουλος, ΓΓ Εμπορίου.
Οι «αρρυθμίες» στο «καλάθι του νοικοκυριού»
Επιπλέον, οι ενώσεις των καταναλωτών έχουν εντοπίσει μεγάλη «ψαλίδα» στην τιμή του ίδιου προϊόντος στα διαφορετικά σουπερμάρκετ. Για παράδειγμα, το γάλα κοστίζει από 1,12 έως και 1,88 ευρώ το λίτρο ανά αλυσίδα, μια διαφορά που αγγίζει το 67.8%.
Προβλήματα στην επάρκεια των προϊόντων του καλαθιού και στην ανανέωσή τους με προϊόντα ίδιας τιμής έχουν επίσης εντοπιστεί.
«Να μπουν κι άλλα προϊόντα. Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο»
Ψώνια στη λαϊκή… με το κομμάτι
Η ακρίβεια φαίνεται πως έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, καθώς οι πολίτες έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες ακόμη και για τα πιο βασικά και πιο φθηνά είδη διατροφής.
Στη λαϊκή, οι τσάντες με τα ψώνια δε γεμίζουν.
«Ο κόσμος είναι δύσκολα. Περνάνε, κάνουν βόλτα. Πελάτες που ψώνιζαν δύο – τρία κιλά δεν παίρνουν παραπάνω από ένα κιλό», λένε οι έμποροι.
Πλέον, τα ψώνια σε φρούτα και λαχανικά δε γίνονται με το κιλό αλλά με το κομμάτι.
Οι παραγωγοί και οι έμποροι των λαϊκών αγορών αναγνωρίζουν ότι τα προϊόντα έχουν αυξηθεί δυσβάστακτα για τους περισσότερους καταναλωτές ξεκαθαρίζουν όμως ότι και οι ίδιοι ζημιώνονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής.