Η Ελλάδα κάνει τη μεγάλη κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα με τις σεισμικές έρευνες για να πιάσουν στη συνέχεια δουλειά και τα τρυπάνια.
Η Τουρκία αιφνιδιάστηκε την ώρα που το πλοίο Sanco Swift συμφερόντων νορβηγικής εταιρείας πλέει από τα τέλη Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και ήδη εκδόθηκε η NAVTEX που δεσμεύει τις θαλάσσιες περιοχές ερευνών από σήμερα 8 Νοεμβρίου.
Βήμα – βήμα οι κινήσεις για την εξόρυξη
Οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την κοινοπραξία της αμερικανικής Exxon-Mobil που έχει το 70% των μετοχών και της Hellenic Energy, πρώην ΕΛΠΕ, που έχει το 30%.
Η ενεργειακή αναβάθμισης της Ελλάδας προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον, με τον πρωθυπουργό να δίνει συνέντευξη στο πρακτορείο «Bloomberg» και να αναφέρεται στο θέμα.
«Ξέρουμε πως θα χρειαστούμε το φυσικό αέριο στο προσεχές μέλλον. (…) Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος».
Μόλις το Sanco Swift ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες, θα ακολουθήσει η επεξεργασία για διάστημα 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους και θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός των ερευνητικών γεωτρήσεων, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Η απόφαση της γεώτρησης θα ληφθεί εντός του 2024 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα γίνει μέσα στο 2025.
Αιφνιδιασμός στην Τουρκία
Η ανακοίνωση της Ελλάδας που δείχνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και να μην επιτρέψει παράνομα τετελεσμένα στην περιοχή, έσπειρε πανικό στην Τουρκία που απαντάει με προκλήσεις και απειλές.
«Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει “η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας”. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας.
»Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα, η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε ‘ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες’», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet».
Με το κεντρικό άρθρο της «Milliyet» να κάνει αναφορά στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και να σημειώνει:
«Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ”, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Γεώργιος Τσούνης, τόνισε πως η μόνη λύση στο πρόβλημα μεταξύ των δύο μερών του Αιγαίου είναι η “διπλωματία” αλλά ο Αμερικάνος διπλωμάτης άφησε ‘αιχμές’ κατά της Άγκυρας».
Το χρονικό
Η αναστάτωση της Τουρκίας προκύπτει από τον φόβο πως στην περιοχή που για δεύτερη φορά μπαίνει στο μικροσκόπιο μπορεί να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα ανάλογα των «Ζορ» και «Λεβιάθαν».
«Επειδή τα νούμερα μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουν σε δυσθεώρητα μεγέθη, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί προέχει να γίνει όλη η δουλειά μεθοδικά, συστηματικά, να δούμε αν οι επενδυτές μας θα αποφασίσουν να αναλάβουν και την επένδυση, το κόστος των γεωτρήσεων για να το αποδείξουμε.
»Από εκεί και πέρα εμείς σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Αριστοφάνης Στεφάντος, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Από την περιοχή μετά την πανδημία και την αλλαγή των προτεραιότητων είχε αποχωρήσει η Τοταλ γαλλικών συμφερόντων, κίνηση που προκάλεσε αίσθηση με πληροφορίες να μιλούν για δυσαρέσκεια των Γάλλων από την καθυστέρηση της εκδίκασης στο ΣτΕ προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Δύο νέα Rafale
Δύο ακόμα αεροσκάφη Rafale παρέλαβε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γαλλικών μαχητικών σε οκτώ, δύο εκ των οποίων είναι καινούργια και άλλα έξι μεταχειρισμένα. Τα Rafale έφτασαν στο αεροδρόμιο της Τανάγρας σε μια συμβολική ημέρα για την Αεροπορία, ανήμερα της γιορτής του Αρχάγγελου Μιχαήλ.