Η Τένια Μακρή με αφορμή το νέο της βιβλίο με τίτλο «Τα σημάδια μένουν» μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για το θέμα της συναισθηματικής κακοποίησης που συνήθως βιώνουν οι γυναίκες και δεν το αντιλαμβάνονται.
Η οικογενειακή σύμβουλος, Τένια Μακρή μίλησε για το θέμα της συναισθηματικής κακοποίησης, ένα ζήτημα που πραγματεύεται το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Τα σημάδια μένουν».
Σύμφωνα με την ίδια όλα ξεκινούν από τη λεγόμενη «ροζ περίοδο», όπου ο κακοποιητικός σύντροφος κρύβει τον πραγματικό του εαυτό και μας ξεγελά.
«Η κακοποίηση έχει την επιθετική μορφή, τη λεκτική και υπάρχει και η σιωπή, όσοι κακοποιούν θα επιτεθούν προς τα μέσα» εξηγεί η κ. Μακρή.
Και συνεχίζει: «Πηγαίνουμε πάντοτε προς το οικείο γιατί αυτό μας έλκει.Θα μπω σε κάτι που το γνωρίζω. Άρα λοιπόν εάν έχω ζήσει σε ένα περιβάλλον λεκτικά κακοποιητικό αναμφισβήτητα θα με έλξει ένας άνθρωπος με τη συμπεριφορά αυτή γιατί μου δημιουργεί τη ψευδαίσθηση ότι ξέρω να τον χειριστώ».
Σημειώνει επίσης πως ερχόμενος κάποιος από ένα κακοποιητικό περιβάλλον μπορεί να επιλέξει ως σύντροφο ένα άβουλο άτομο με αποτέλεσμα να γίνει ο ίδιος κακοποιητικός απέναντί του.
«Άρα δυστυχώς από τη κακοποιητική συμπεριφορά δεν ξεφεύγουμε» υπογραμμίζει.
Προσθέτει επίσης πως μία γυναίκα που υφίσταται μία κακοποιητική συμπεριφορά από τον σύντροφό της αποσυντονίζεται, χάνει το κέντρο της, «δεν ξέρει ποια είναι».
«Ο άνθρωπος που έχει την κακοποιητική συμπεριφορά, είτε άντρας, είτε γυναίκα, αυτό που κάνει είναι να σιωπεί για να προετοιμάσει το έδαφος για μία νέα επίθεση» αναφέρει η σύμβουλος και εξηγεί πως ουσιαστικά ο κακοποιητικός σύντροφος όταν ζητάει συγνώμη, κατευνάζει τα πνεύματα με σκοπό όμως να ξαναεπιτεθεί.
«Θέλει να βλέπει να γίνεται το δικό του, θέλει να βλέπει τη γυναίκα να υποτάσσεται, γιατί ζει μέσα από την υποτίμησή της» καταλήγει.