Μεγάλη είναι η ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στις διπλωματικές σχέσεις Γαλλίας και Ιταλίας.
Συνολικά τέσσερα πλοία με περισσότερους από 1000 ανθρώπους, περίμεναν την έγκριση των Ιταλικών αρχών, από την περασμένη Τρίτη προκειμένου να προσεγγίσουν στις ακτές και να αποβιβάσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι ιταλικές αρχές μετά από 48 ώρες διαβουλεύσεων έλαβαν εντολή από τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας να δώσουν έγκριση και να ακολουθήσουν στα λιμάνια της Κατάνια και της Ρέτζιο Καλάμπρια τρία από τα τέσσερα πλοία με τους πιο ευάλωτους, κυρίως γυναίκες, ασθενείς και δεκάδες μικρά παιδιά.
Το δράμα για τους περισσότερους από 200 ανθρώπους του τέταρτου πλοίο ξεκίνησε. Οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν στο “Ocean Viking” να προσεγγίσει σε κάποιο ιταλικό λιμάνι παρά το γεγονός πως 5 άνθρωποι σε πολύ σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο για νοσηλεία σε ιταλικά νοσοκομεία. Το ιταλικό λιμενικό φέρεται να ζήτησε από το πλοίο να κατευθυνθεί μάλιστα στο Γαλλικό νησί της Κορσικής.
Οι Γαλλικές αρχές δέχθηκαν το πλοίο από το οποίο τελικά σήμερα ζήτησαν να προσεγγίσει στο λιμάνι της Τουλόν. Από αυτό αποβιβάστηκαν 234 άνθρωποι μεταξύ τους και 57 μικρά παιδιά.
«Οι νέες αρχές της Ιταλίας έκαναν την ακατανόητη επιλογή να μην απαντήσουν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για βοήθεια από το συγκεκριμένο σκάφος τις τελευταίες ημέρες ακόμη κι αν βρισκόταν χωρίς καμία αμφιβολία στην ιταλική ζώνη έρευνας και διάσωσης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας .
Η ιταλική κίνηση θεωρήθηκε πρόκληση με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας να εξαπολύει επίθεση στην Ιταλία κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες.
«Η Γαλλία λυπάται βαθύτατα για το γεγονός πως η Ιταλία αποφάσισε να μην δράσει ως υπεύθυνο μέλος της Ευρώπης. Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που μας αφορά όλους και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας .
Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας επέλεξε να απαντήσει στον ίδιο τόνο και μάλιστα δια της νέας Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.
«Για ποιον λόγο είναι τόσο θυμωμένοι; Για το γεγονός πως η Ιταλία δεν πρέπει να είναι το μόνο πιθανό λιμάνι αποβίβασης προσφύγων στην Μεσόγειο; Γιατί αυτό δεν υπάρχει σε καμία συνθήκη» υποστήριξε η Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η Γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη πως η διμερής συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία προκειμένου το Παρίσι να υποδεχθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες δεν ισχύει. Επίσης από πηγές από το Μέγαρο των Ιλισίων αναφέρουν πως οι συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα Ιταλίας και Γαλλίας θα ενισχυθούν άμεσα.