Η Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτη στην διενέργεια των ερευνών στην περιοχή που έχει δεσμευτεί νοτιοδυτικά Κρήτης και Πελοποννήσου καθώς υπάρχουν πολλές προσδοκίες από την εύρεση κοιτάσματος.
«Ο Λευκός Οίκος δεν αφήνει στην Τουρκία άλλη επιλογή από τον πόλεμο» είναι ο τίτλος του άρθρου στην Μιλιέτ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ. Πρόκειται για ένα άρθρο που δείχνει τον φόβο της Άγκυρας για το σενάριο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ισχύουν μόνο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς η ιδέα είναι ν’ ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Σε διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία πέτυχε να γίνει δεκτό ως παρατηρητής το ψευδοκράτος στα κατεχομένα της Κύπρου, στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών. Κάτι που χαιρέτησε σύσσωμη η τουρκική κυβέρνηση.
«Με την εκπλήρωση των απαιτήσεων του νόμου περί αδελφότητας, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε αποδεκτή ως μέλος παρατηρητής της οργάνωσης. Συμβάλαμε στη διαδικασία επίλυσης δείχνοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί μας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι Όχι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη θέληση αλληλεγγύης» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκόφωνων κρατών. Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη» σχολιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ο Νίκος Δένδιας έχοντας δίπλα του τον Λιβανέζο ομόλογό του δήλωσε πως η Ελλάδα θέλει όλες οι χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λιβάνου που οριοθέτησε ΑΟΖ με το Ισραήλ.
Η Αθήνα προσβλέπει σε μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη όταν αυτή αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά και με την Τουρκία η οποία δυστυχώς επιλέγει τις προκλήσεις και επιδιώκει την επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμιά σχέση με το διεθνές δίκαιο.
Σε μια παραδοχή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023 δήλωσε ότι, η ναυτιλιακή συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο που δεν μπορεί να εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο.
«Οι προσωρινές κυβερνήσεις ιδρύθηκαν από τον ΟΗΕ σύμφωνα με τα μνημόνια που υπογράφηκαν για τη Λιβύη. Έχουν τη δύναμη να υπογράψουν μνημόνιο. Δεν είναι διεθνής συμφωνία. Το περάσαμε στη Βουλή γιατί έχει ένα στοιχείο που σχετίζεται με τις οικονομικές σχέσεις. Αλλά οι λιβυκές κυβερνήσεις δεν έχουν τέτοια υποχρέωση» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε σήμερα και την Βελγίδα ομόλογό του για την Τουρκική προκλητικότητα.
Η Τουρκία συνεχίζει την επίδειξη ισχύος με τον επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας να αποκαλύπτει πως η χώρα του έχει έτοιμο για τα F-16 της και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, ραντάρ νέας γενιάς AESA, που κατασκευάστηκε εγχώρια.