Η δημοσιογράφος του MEGA, Μπάγια Αντωνοπούλου και η Κλινική Ψυχολόγος - Διατροφολόγος, Έρη Κολοβέρου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον εθισμό στις τροφές.
Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη βρέθηκε η δημοσιογράφος του MEGA, Μπάγια Αντωνοπούλου, η οποία μίλησε για τον «εθισμό» στις τροφές και στο πώς το διαχειριζόμαστε στην καθημερινότητά μας.
«Εθισμός στις τροφές είναι η πραγματικότητά μας, και με τα συναισθήματα που αισθανόμαστε όλοι, το άγχος, την πίεση, ξεσπάμε στο φαγητό. «Κολλάω» με τα γλυκά. Η σοκολάτα είναι εθιστική, για εμένα τουλάχιστον, το αισθάνομαι στην καθημερινότητά μου, ειδικά τις στιγμές που περνάμε μία δυσκολία, που δεν νιώθεις πολύ καλά, τι κάνεις; Τρως ένα κομμάτι σοκολάτα! Το συνηθίζεις μετά! Εάν εθίσεις τον οργανισμό σου σε κάτι γλυκό, μπαίνει στη διαδικασία να το ζητάει μόνο του μετά, σου δίνει ένα αίσθημα ευτυχίας εκείνη τη στιγμή», είπε αρχικά η Μπάγια Αντωνοπούλου.
«Εγώ σηκώνομαι το βράδυ, βλέπω τι υπάρχει στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Όταν θα πάω στο σούπερ μάρκετ θα πάρω πράγματα που δεν είναι υγιεινά. Σοκολάτα, τσιπς, μπισκοτάκια, όλα αυτά υπάρχουν. Έχουν το ίδιο πρόβλημα και οι φίλοι μου. ‘Η εθίζονται σε κάτι γλυκό ή σε κάτι αλμυρό, για παράδειγμα τις τηγανητές πατάτες. Είναι στιγμές που αισθάνεσαι άγχος. Η ψυχολόγος μου λέει ότι όταν τρώμε κάτι, καταπίνουμε τα συναισθήματά μας, όταν τρώμε κάτι παραπάνω από αυτό που ζητάει ο οργανισμός μας. Μπορεί να φας χωρίς να πεινάς, ή να φας ενώ διψάς», πρόσθεσε.
Η Κλινική Ψυχολόγος – Διατροφολόγος, Έρη Κολοβέρου, μίλησε για τον διατροφικό «εθισμό».
«Υπάρχει debate στην επιστημονική κοινότητα για το εάν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «εθισμός» στις τροφές. Περισσότερο «εθισμό» στις τροφές χρησιμοποιούμε την εθιστική συμπεριφορά, δηλαδή συμπεριφορά που θυμίζει εθισμό, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς την τροφή ή χάνουμε τον έλεγχο. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να πούμε ότι είμαστε εθισμένοι σε μία τροφή. Η τροφή καταναλώνεται σε ένα πλαίσιο, όταν λέμε ότι «είμαι εθισμένος» στη ζάχαρη ή στο αλάτι, κανείς δεν πήγε να φάει σκέτη ζάχαρη ή αλάτι. Είναι σημαντικό ότι ένας άνθρωπος που θα αυτοκαθοριστεί ως εθισμένος στη ζάχαρη ή στο αλάτι, δεν θα πάθει κάτι κακό εάν δεν φάει», τόνισε η κ. Κολοβέρου.
«Οι εύγευστες τροφές ενεργοποιούν τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές ανταμοιβής που ενεργοποιούν και τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και αυτό μας προκαλεί μία ευφορία. Το φαγητό είναι η πιο εύκολη λύση. Πιο επιρρεπείς σε αυτό είναι οι γυναίκες άνω των 35 ετών και αυτό είναι επίκτητο και επίσης πιο συχνό σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Είναι συχνό σε άτομα με διαταραχή πρόσληψης τροφής», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς…»
«Εθιζόμαστε σε τροφές που είναι λιπαρές. Φαίνεται ότι υπάρχει μία ροπή στην κατανάλωση μίας γλυκιάς τροφής. Όσον αφορά στο τυρί, το τυρί έχει μία ουσία, την καζεΐνη που και αυτή έχει φανεί ότι ενεργοποιεί το κύκλωμα της ανταμοιβής που προαναφέραμε. Ξεκινάει η έκκριση ντοπαμίνης που μας κάνει να επαναλάβουμε την συμπεριφορά», σχολίασε η κ. Κολοβέρου σχετικά με τις λιπαρές τροφές.
Πώς το στρες μας οδηγεί στις αγαπημένες μας τροφές;
Για το κατά πόσο το στρες παίζει ρόλο στην αλόγιστη κατανάλωση τροφής η κλινική ψυχολόγος τόνισε πως, «το να κάνεις μία γευστική αντικατάσταση, σταδιακά μπορείς να το μάθεις στον οργανισμό. Για το εάν πρέπει να κόψει κανείς «μαχαίρι» κάτι, έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τις συνήθειές του. Όσον αφορά στο αλάτι, δεν μπορείς εύκολα να το αντικαταστήσεις εύκολα. Η εθιστική συμπεριφορά παρατηρείται υπό συνθήκες στρες και πίεσης. Το σώμα χρειάζεται κάτι για να νιώσει καλά. Πρέπει να υπάρχει εκλογίκευση για να καταστείλουμε τον «εθισμό» μας. Πρέπει να θυμηθούμε τι μας προκάλεσε την προηγούμενη φορά που το κάναμε, τι επιπτώσεις είχε».