Ο Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής, Άννη Πανταζή και ο ειδικός παθολόγος - διαβητολόγος, Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνης, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον πυρετό και πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσει η αύξηση της θερμοκρασίας του οργανισμού μας.
Για την αύξηση της θερμοκρασίας του οργανισμού και τον πυρετό μίλησαν η Ολυμπιονίκης Άννη Πανταζή και ο παθολόγος κ. Μπαλαμπάνης.
«Ανησυχώ όταν είναι υψηλός ο πυρετός βέβαια ενημερώνω πάντα την παιδίατρο και μου λέει τι να κάνω», δήλωσε η Άννη Πανταζή όταν παρατηρεί ότι τα παιδιά της έχουν πυρετό.
Αρχικά ο κ. Μπαλαμπάνης έδωσε τον επιστημονικό ορισμό του πυρετού.
«Πυρετός ορίζεται μία αυξημένη κατάσταση της βασικής θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι για κάποια βασικά σημεία του σώματος έχει οριστεί η ανώτερη θερμοκρασία την οποία αποδεχόμαστε. Αυτή είναι η μασχάλη που μετράμε παραδοσιακά και είναι 37,5, στο στόμα είναι 37,8 και 38 είναι η θερμομέτρηση του ορθού. Όταν υπερβαίνει την παραδοσιακή κατάσταση είναι ένας «συναγερμός», ο οποίος δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται σε μία λοίμωξη, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις», τόνισε.
«Δεν κάθονται τα παιδιά να τους βάλεις θερμόμετρο», συμπλήρωσε η Άννη Πανταζή.
«Οι ενήλικες απευαισθητοποιούμαστε από την αίσθηση του πυρετού, σε σχέση με την τεράστια ευαισθητοποίηση που υπάρχει στα παιδιά, αλλά και στις μεγάλες ηλικίες ανθρώπων. Το αλάρμ είναι για όλους. Το πού ορίζουμε τον κάθε πυρετό και το πού παρεμβαίνουμε είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Ιατρικά και κλινικά έχει σημασία ποια είναι η κορυφή του και ποια είναι η ανώτερη τιμή που θα πιάσει ο πυρετός. Επίσης, πόσα πυρετικά κύματα κάνουμε μέσα στο 24ωρο και τι έκταση έχουν αυτά. Αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να δώσουμε στον γιατρό μας και να του επισημάνουμε εάν έχουμε ρίγος ή όχι», επεσήμανε ο κ. Μπαλαμπάνης.