Η Άννη Πανταζή, Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής και η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Παν. Αθηνών, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την παιδική παχυσαρκία.
Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη βρέθηκε η Άννη Πανταζή, Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής , η οποία μίλησε για την παιδική παχυσαρκία. Στην εποχή που οι γονείς είναι πιο ενημερωμένοι, εξακολουθούμε να έχουμε από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.
«Πιστεύω έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας. Παλιά υπήρχε πιο πολύ το παιχνίδι. Υπάρχει ενημέρωση, αλλά δύσκολα στα παιδιά λέμε ‘’όχι’’ ή και το όχι που λένε οι γονείς εύκολα αλλάζει μετά σε ”ναι”» σχολίασε η Άννη Πανταζή σχετικά με τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας .
Τόνισε η ολυμπιονίκης ότι τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών, καθώς κάτι ανάλογα θυμάται ότι ζούσε μέσα στο σπίτι και με τους δικούς της γονείς.
Η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Παν. Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνη Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μίλησε για την παιδική παχυσαρκία.
Αρχικά η κα Χαρμανδάρη εξήγησε ότι αυξημένο βάρος είναι όταν το βάρος είναι αυξημένο για το ύψος που έχει κάποιος.
Πως οι ειδικοί παρακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού
Στα παιδιά και στους εφήβους που αυξάνεται το ύψος είναι αναμενόμενη η αύξηση του βάρους.
Πρέπει όμως να διατηρείται η αναλογία βάρους – ύψους προκειμένου να υπάρχει ο σωστός δείκτης μάζας.
Υπάρχει πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας;
Οι γονείς θα πρέπει από μικρή ηλικία να οριοθετούν τα παιδιά και το πιο σημαντικό είναι να αποτελούν οι γονείς πρότυπο για τα παιδιά τους, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Πώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά να αντιστέκονται στις λιχουδιές;
Η οριοθέτηση τόνισε η καθηγήτρια θα πρέπει να γίνεται με αγάπη και με επιβράβευση.
Έφερε ένα παράδειγμα η κα Χαρμανδάρη ότι μπορούμε να πείσουμε το παιδί ότι μία ή δύο συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδας επιτρέπεται να έχει μία λιχουδιά.
Καλό θα είναι να δείξουμε στα παιδιά ότι όλα επιτρέπονται και τίποτα δεν απαγορεύεται.
Ποια είναι η σχέση του βάρους της εγκύου με την εμφάνιση παχυσαρκίας στο παιδί;
Έχει αποδειχθεί όταν η γυναίκα ξεκινάει την εγκυμοσύνη της με αυξημένο βάρος σώματος ή όταν αυξάνει πολύ το βάρος της στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτά προδιαθέτουν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας.
Ενημερωμένοι οι γονείς αλλά παχύσαρκα τα παιδιά
Στην Ελλάδα υπάρχει η κουλτούρα που συνδέουμε την φιλοξενία, την αγάπη, την χαρά και την περιποίηση με την προσφορά τροφής και αυξημένης ποσότητας.
Επίσης οι παππούδες και οι γιαγιάδες που συχνά βοηθούν στην ανατροφή των παιδιών θεωρούν ότι η αυξημένη προσφορά τροφής θα προστατεύσει τα παιδιά να έχουν καλύτερη υγεία.
Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει η γιαγιά στο σπίτι αυξάνει κατά 40% την πιθανότητα ένα παιδί να γίνει παχύσαρκο.
Ο θηλασμός προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία
Είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά τα οποία θηλάζουν, έχουν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Ο θηλασμός είναι το πλέον ανέξοδο και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης παχυσαρκίας.
Ο παιδίατρος και όχι οι γονείς θα αντιληφθεί πρώτος το αυξημένο βάρος του παιδιού.
Αν δεν γίνει σωστή μέτρηση του βάρους και του ύψους και εάν δεν τοποθετηθεί ο δείκτης μάζας σώματος πάνω στις καμπύλες αύξησης δεν γίνεται αντιληπτό συχνά πότε «ξέφυγε» το βάρος στο παιδί.
Κάνουμε δίαιτα στα παιδιά;
Σε περίπτωση που ένα παιδί που έχει πολλά κιλά επιμένουμε στην σωστή διατροφή από άποψη ποσότητας και ποιότητας. Επίσης επιμένουμε στην ποιότητα του ύπνου και στην σωματική δραστηριότητα.
Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»: 213 2013 666