Αλλάζει το καλάθι του νοικοκυριού, με νέα προϊόντα να μπαίνουν στη λίστα.
Με μικρές αλλαγές έρχεται αύριο το νέο ανανεωμένο «καλάθι του νοικοκυριού» για την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του.
Στη νέα λίστα παραμένουν τα προϊόντα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μεταξύ αυτών ρύζι, ψωμί, αλεύρι, όσπρια, νωπά κρέατα, έλαια, ροφήματα και καφές, γαλακτοκομικά και τυροκομικά, χαρτικά και απορρυπαντικά, γάλα, είδη ατομικής υγιεινής.
Υπάρχει όμως μία τροποποίηση. Συγκεκριμένα, η κατηγορία «φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)» αντικαταστάθηκε με την κατηγορία «κρέμα βρεφικής ηλικίας».
Νέα σήμανση για τα προϊόντα
Σε διορθώσεις προχωρά το Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων ως προς την σήμανση των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι», ώστε οι καταναλωτές να τα εντοπίζουν πιο εύκολα.
Με νέα υπουργική απόφαση:
-Πλέον, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση του σήματος για το καλάθι του νοικοκυριού και στα διαφημιστικά φυλλάδια των σούπερ μάρκετ.
-Από 1η Δεκεμβρίου τα ειδικά καρτελάκια που δείχνουν ότι ένα προϊόν ανήκει στο καλάθι του νοικοκυριού πρέπει να είναι έγχρωμα, τετράγωνα και 8Χ8 εκατοστά.
-Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος από σούπερ μάρκετ που δεν συμμετέχουν στην ενέργεια, αλλά και σε προϊόντα που δεν έχουν δηλωθεί στη λίστα
Θα πρέπει να διασφαλίζεται η
-Επάρκεια όλων των προϊόντων της λίστας
(Αν τα αποθέματα τελειώσουν, το σούπερ μάρκετ έχει δυο μέρες προθεσμία για να προμηθευτεί νέο προϊόν)
-Πρόστιμο 2.000€ σε περίπτωση παράβασης
«Χρυσό» το γάλα
Βασικά αγαθά, όπως το γάλα και το τυρί, τείνουν να γίνουν απλησίαστα για πολλούς καταναλωτές.
Πέρυσι τον Νοέμβριο η μέση τιμή στο φρέσκο γάλα ήταν 1 ευρώ και 31 λεπτά. Φέτος έχει φθάσει στο 1 ευρώ και 84 λεπτά€, σχεδόν ένα ευρώ πάνω! Αντίστοιχα το γάλα υψηλής παστερίωσης κόστιζε 1 ευρω και 38 λεπτά, πλέον κοστίζει 1 ευρώ και 87 λεπτά… Την μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε το πολυαγαπημένο σοκολατούχο που ενώ περσι κόστιζε 1,90 ευρώ, φέτος εκτοξεύθηκε στα 3,60ε, σημειώνοντας αύξηση 90%.
Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος. Το υψηλό κόστος παραγωγής μπορεί να οδηγήσει, όπως λένε, ακόμη και σε έλλειψη.