Παγκόσμιος συναγερμός μετά την πτώση πυραύλου σε Πολωνικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία. Ήταν Ουκρανικός ο πύραυλος και επιχειρούσε να αναχαιτίσει rωσικά πυρά, ανακοίνωσε ο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ. Για προβοκάτσια κάνει λόγο το Κρεμλίνο.
Το μπαράζ των ρωσικών πυραύλων με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας προκάλεσε παράπλευρες απώλειες στη γειτονική, νατοϊκή Πολωνία και για λίγες ώρες ο πλανήτης μπήκε στον εφιάλτη μιας ενδεχόμενης αναμέτρησης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Διευκρινίστηκε τελικά ότι στην προσπάθεια αναχαίτισης των ρωσικών πυραύλων, ένας ουκρανικός πύραυλος τύπου S-300 ρωσικής κατασκευής, κατέληξε στο πολωνικό έδαφος, σκότωσε 2 ανθρώπους σε αγροτική περιοχή, στο χωριό Πσέβοντοφ κοντά στα σύνορα.
«Από την προκαταρκτική έρευνα φαίνεται ότι είναι πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι ήταν μια εσκεμμένη επίθεση σε νατοϊκό έδαφος» δήλωσε σχετικά ο Γενς Στόλτενμπέργκ, Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ.
Το περιστατικό δείχνει τους κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον οποίο ευθύνεται η Ρωσία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Εκείνοι ευθύνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Μέσα στη νύχτα τα τηλέφωνα πήραν φωτιά καθώς επικοινωνούσαν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με προέδρους και πρωθυπουργούς που βρίσκονταν στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο των G-20.
Και ο κόσμος πήρε βαθιά ανάσα από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος σκόνταψε μεν, έδωσε όμως τις πρώτες ενδείξεις που απομάκρυναν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.
– Κύριε πρόεδρε, μήπως είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία;
– Οι πρώτες πληροφορίες το αντικρούουν. Δεν θέλω να το πω ρητά πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Όμως η τροχιά του πυραύλου δείχνει πως δεν εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Θα δούμε.
Επιφυλακτικός ήταν εξαρχής ο Γάλλος πρόεδρος.
«Προς το παρόν οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να πούμε από που προέρχονται τα χτυπήματα. Παραμένω εξαιρετικά επιφυλακτικός», σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Προηγουμένως η πολωνική κυβέρνηση αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος μιλούσαν για ρωσική επίθεση και απαιτούσαν να υπάρξει συλλογική απάντηση.
«Σήμερα έγινε αυτό για το οποίο έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε πει ότι ο τρόμος δε θα μείνει στα εσωτερικά μας σύνορα. Ήδη εξαπλώνεται στη Μολδαβία ενώ σήμερα ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας.
Η Μόσχα καταγγέλλει προβοκάτσια, υποστηρίζει ότι ακόμα και τα φονικά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου έγιναν από αστοχίες της ουκρανικής αεράμυνας.
«Η Ρωσία δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτό που έγινε στην Πολωνία. Γινόμαστε μάρτυρες μιας υστερικής ρωσοφοβικής αντίδρασης που δεν στηρίζεται σε αληθινά στοιχεία» ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Τώρα η Πολωνία μιλάει για ατύχημα ενώ η Ουκρανία ζήτησε να πάρει μέρος στις έρευνες για την έκρηξη στο πολωνικό χωριό.
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις μεταξύ Δύσης – Ρωσίας
Ρωσία: Για λίγες ώρες ο πλανήτης έζησε τον απόλυτο εφιάλτη μιας ενδεχόμενης αναμέτρησης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου καθώς παρέμενε αδιευκρίνιστη η προέλευση του πυραύλου. Οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ουκρανίας μιλούσαν για ρωσικό χτύπημα και αξίωναν συλλογική απάντηση με τον Σεργκεί Λαβρόφ να μιλά για ρωσοφοβική υστερία.
Στην Ρωσία έχουν διαφορετική οπτική γωνία, και το ΥΠ.ΕΞ της Ρωσίας κάλεσε σήμερα το μεσημέρι τον Πολωνό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις για τις βαρύγδουπες δηλώσεις που έγιναν χθες από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.
Πάντως φαίνεται να έχει «ανοίξει» ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ – Ρωσίας.
ΗΠΑ: Στις ΗΠΑ επικρατεί ανακούφιση αλλά και θυμός. Ανακούφιση γιατί καταλαβαίνουμε τι αποφύγαμε θυμός όμως γιατί θεωρούν ότι η Ρωσία παίζει πιο επικίνδυνά από ποτέ με την φωτιά.
Υπάρχει οργή για την ρωσική ανευθυνότητα, χθες μάλιστα, σημειώθηκε ρεκόρ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία από την Ρωσία.
Για την Ουάσιγκτον είναι δεδομένο ότι την ευθύνη την έχει η Ρωσία.
Τουλάχιστον 6 χώρες απέφυγαν να καταδικάσουν την Ρωσία
Την ίδια ώρα στην Σύνοδό των G20 στην Ινδονησία , στην επίσημη ανακοίνωση υπήρξαν τουλάχιστον 6 χώρες που απέφυγαν να καταδικάσουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα κράτη που διαφώνησαν με την καταδίκη της Ρωσίας είναι : Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική.