Αγριεύει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τις υποκλοπές και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις.
Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο
Επτά σημαντικές καινοτομίες φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ο Διοικητής της Υπηρεσίας μπορεί να είναι διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας και μόνο για τέτοιους λόγους η ΕΥΠ μπορεί να ζητήσει άρση απορρήτου, με άδεια του προέδρου της βουλής για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύονται η κατοχή, εμπορία και χρήση κακόβουλων λογισμικών και το αδίκημα αναβαθμίζεται σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης μέχρι 10 έτη.
Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει γνώση ότι έχει γίνει άρση απορρήτου 3 χρόνια μετά τη λήξη της και τυποποιείται η διαδικασία καταστροφής των σχετικών αρχείων.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Θεσμοποιείται ομερτά λένε στον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας σημείο προς σημείο το νέο νομοσχέδιο.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καθεστωτικό κατήφορο και την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή που πλήττουν ευθέως τη λειτουργία του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αδιαφόρησε και τώρα είτε δεν κατανοεί είτε σκόπιμα διαστρεβλώνει απάντησε το Μαξίμου.
«Η πολιτική όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι επίλυση προβλημάτων με πράξεις, απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όχι ακατάσχετη θεωρητικολογία, όχι κραυγές, όχι ψέματα, όχι συκοφαντίες».
Για δικαίωσή του μίλησε MEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φύγουν οι σκιές προεκλογικά.
Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι τα κακόβουλα λογισμικά είχαν εντοπιστεί στη χώρα από το 2016 και μιλούν για ύποπτη αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ.